Papp Endre: “Nincs más feladatom, mint hogy az őszinteséget tűzzem ki célul”

2018 június 26. kedd, 8:30

A miskolci színház színésze, négy bemutatója lesz a jövő évadban. A Gólyakalifában nyújtott alakításáért nemrég TITÁN-díjat kapott. Papp Endrét a Ridikül.hu kérdezte.

Papp Endre / Fotó: Gulyás Dóra

A Ridikül.hu interjújából:

Arra a kérdésre, hogy mit jelent most a színházi világban az, hogy ha egy fiatal pályakezdő színész vidékre szerződik, Papp Endre így felelt: “Vidéken szélesebb műfaji skálában kell a nézőket kiszolgálni, az operától az operetten keresztül a musicalen át mindenfélében kell dolgozni. És emellett nincsen más lehetőséged, csak a színházaddal foglalkozni, nem tudnak szétforgácsolódni az energiád, széles skálát futhatsz be, és nem kell évekig vinned a második ajtónálló szerepeket. Ebből lehet rengeteget tanulni, ebből lehet még inkább előre menni. Ami miatt számomra különösen hálás ez a helyzet, mert egy erős, fejlődőképes, és ambiciózus vidéki társulatnak vagyok a tagja, ami ezt a széles műfaji skálát minőségi módon akarja feltálalni, és a közönségünk is egészen egyedülálló” – mondta.

Papp Endre / Gólyakalifa / Forrás: Jurányi

Papp Endre kiemelte: “Színészként nekem nincsen más feladatom – legyen szó nagyszínpadról, stúdióról vagy filmről –, mint hogy őszinteséget tűzzek ki célul. Teljesen mindegy, hogy milyen műfajban dolgozik az ember – legyen az például zenés színház –, a lényeg a minőség. Az meg, hogy mekkora a tér, a hangsúlyokat változtatja meg. Nekem sokkal izgalmasabb, hogy ha egy közvetlen hangvételű kis térben tudok dolgozni. De van egy ilyen megfoghatatlan része is, hogy mi is az, amikor száz, ötszáz vagy ezer ember bekerül pár órára a színházba, és a figyelmük egyfelé irányul. Az egy egészen különös de mindenképp kitapintható energia” – nyilatkozta.

Papp Endre a TITÁN-díj átadóján / Fotó: Gulyás Dóra

Gólyakalifában nyújtott alakításáért – melyben nemcsak színészként, hanem alkotóként is részt vett – megkapta az év TITÁN-ja díjat. Papp Endre az előadás kapcsán elmesélte: “A Gólyakalifa egyes szám első személyben íródott, tehát van egy naplójellege, ami egy monodrámához jó alapanyag. Izgalmas, mint sci-fi, ezen kívül személyiségbeli, társadalmi kérdéseket, problémákat feszeget. Ehhez még hozzájön az, hogy a skizofréniával ellentétben két ember egy személyiségéről van szó. Van lehetőség egyik karakterből a másikba ugrálni, úgy hogy kettőjüket csak nagyon vékony sáv választja el. Színészi “ön-kihívásnak” indult, aztán együtt dolgozva azokat az elemeket akartuk megtalálni benne, ami minket is érint, minket is érdekel vagy analógia a saját korunkkal (…) Röviden ez egy beteljesült álom. Azt hiszem nagyon hálás lehetek azért, hogy ennyi idősen van mögöttem egy olyan munka, ami igazán az enyém, aminek az első pillanatától az utolsóig azt érezhettem, hogy a részese vagyok. Ez a két srác, Barcsai Bálint és Tárnoki Márk (a darab rendezői – szerk.) két iszonyú tehetséges fiatal alkotó, végig partnerként gondoltak rám, a nagyszerű stábunkról nem is beszélve” – hangsúlyozta.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

A TITÁN-díj átadásáról korábban itt adtunk hírt.