“Nyitottan várom a közös munkát” – Bányai Kelemen Barna a Katonához szerződik

2018 június 28. csütörtök, 8:30

Máté Gábor kétszer is hívta a Katonába, melynek a jövő évadtól lesz társulati tagja. Bányai Kelemen Barnát a Deszkavízió kérdezte.

Bányai Kelemen Barna (Fotó: Trókán Nóra/Weöres Sándor Színház)

A Deszkavízió blog interjújából:

A félelem megeszi a lelketben Alit, a németországi arab bevándorlót játssza, ráadásul akcentussal. Az előadás kapcsán Bányai Kelemen Barna elmondta: “Robit (Alföldi Róbertet, a darab rendőjét – a szerk.) egyik interjújában kérdezték, hogy miért pont én, és valami ilyesmit fogalmazott meg: abból a környezetből, ahonnan én jövök, ismerhetem ennek a kisebbségnek a belső érzetét, így talán meg is tudom fogalmazni ezt. Ebben van valami, tudom, hogy milyen egy kicsit idegennek lenni, akár azon a helyen, ahol felnőttem, ott is idegen voltam egy kicsit, itt is idegen vagyok egy kicsit. Valahogy mindig kasztokba ütközünk, a bőrünk színe, a tanulmányaink, hogy melyik pártra szavazunk (…) Sokan vagyunk sokfélék, és ha kikerüljük az emberséget, akkor tényleg pusztulásra vagyunk ítélve. Persze van más is, amiből ideig-óráig lehet inspirálódni, de én azt hiszem, hogy emberi kapcsolatok nélkül nem érdemes csinálni. Erre világít rá a darab is” – fogalmazott.

Bányai Kelemen Barna A félelem megeszi a lelket című darabban (Fotó: Mészáros Csaba/Átrium)

Máté Gábor már a 2016/2017-es évadban le akarta szerződtetni a Katonához, melyre a színész így emlékezett: “Akkor volt pont Szombathelyen a Jordán Tamás körüli botrány, én pedig azt éreztem, hogy nem mehetek, nem tehetem meg se Tamással, se a csapattal, nem engedte a lelkiismeretem, hogy felálljak és otthagyjam őket ebben a helyzetben. Mondtam Gábornak, hogy ha lehet kérni, akkor „éveljük el” ezt a beszélgetést. Elfogadta és értette a helyzetemet, sőt egyet is értett velem, de azt kérte, hogy mindenképp dolgozzunk egyet együtt. Mondtam, hogy persze, ha időben tudnak egyeztetni az anyaszínházammal, és Szombathely ki is enged, akkor minden további nélkül jövök. Össze is jött, ez lett végül a Széljegy – mesélte.

Bányai Kelemen Barna a Széljegy című darabban (Fotó: Szilágyi Lenke)

Arra a kérdésre, hogy nem tart-e a Katona társulatától, Bányai Kelemen Barna így felelt: “De igen. Nem vagyok smúzolós, nem szeretek bemenni mindenáron a kulisszák mögé, és kezet fogni, gratulálni… az az érzésem, hogy még nincs ott a helyem, még nem vagyunk olyan viszonyban, hogy én oda ismeretlenként csak úgy bemenjek. Nyilván nem teljesen ismeretlenül, hiszen tudnak rólam. Mindenki egy kicsit óvatos, én azért mert beérkezem egy csapatba, ők azért, mert új vagyok. Azt gondolom, hogy ha kíváncsi emberek találkoznak egymással, akkor abból rossz dolog nem születhet. Azt remélem, és ebben hiszek, hogy majd a munkák kapcsán derül ki sok minden, hogy ki vagyok, kivel tudok egy hangon dolgozni. Időt adtam ennek, majd kialakul. Nagy szó, hogy megfogtak és beemeltek a társulatba, nagyon hízelgő ez rám nézve. Türelmesen és nyitottan várom ezt a találkozást és a közös munkákat” – szögezte le a színész.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.