Csuja Imre: “Ha színpad van a talpam alatt, nagy baj nem lehet”

2018 június 29. péntek, 8:04

Az Örkény Színház nyolc darabjában is szerepel, a IV. Henrikben rögtön két szerepet is játszik. Csuja Imrét az nlcafe.hu kérdezte.

 

Az nlcafe.hu cikkéből:

A IV. Henrikben az öreg királyt és Falstaffot alakítja. “Szerencsére bírom. Bírom, és baromira élvezem. Annak idején Spiró György mondta, hogy szerinte a darab természetéből adódóan ezt a két szerepet ugyanannak a színésznek kellene játszania. Úgy látszik, Mácsai Pál is így gondolta, mert megkérdezte, mit szólnék, ha én lennék Falstaff is meg Henrik is. Mondtam, persze, miért ne. Egy cseppet sem ódzkodtam tőle, mert bennem is volt egy olyan érzés, hogy egy tőről fakad ez a két szerep. (…) Ha úgy nézzük, Henrik és Falstaff nagyon is hasonlítanak egymásra: egyikük egy halálos beteg uralkodó, egy apa, akinek utolsó reménye, hogy átadja a legidősebb fiának, ennek a tékozló fiúnak a hatalmát; a másikuk pedig egy atyai jó barát, aki az élet iskolájába vezeti be a herceget. Szerintem ez az apa-fiú viszonyt nagyon jól ki lehet hozni mind a két figurából – az egyikük erről, a másik meg amarról közelíti meg ugyanazt a helyzetet” – mesélte Csuja Imre.

Csuja Imre a Gábor Miklós-díj átvételekor / Fotó: Horváth Judit

Csuja Imre a Gábor Miklós-díj átvételekor / Fotó: Horváth Judit

A színész elárulta, tulajdonképpen az összes szerepét szereti, mert mindegyik megadja azt a sikerélményt, amire szüksége van. “Tudod, úgy állok hozzá, hogy ne csak egy meló legyen egy szerep; nekem fontos, hogy én is hozzátegyek valamit a figuráimhoz: valami olyat, ami tényleg az enyém, nem a rendező találta ki. Fontos, hogy én is alkotótárssá váljak a próbafolyamat alatt” – tette hozzá.

“Nekem nagyon szórakoztató, hogy ‘sztárolnak’, és azt hiszem, jól is tudom kezelni ezt. Ha odajönnek hozzám az utcán, színházban, szívesen adok autogramot. Csinálnak velem egy közös fényképet, beszélgetünk két-három szót, aztán mindenki megy a dolgára. Egyáltalán nem tolakodóak az emberek, soha semmi atrocitás nem ért. Csak jó dolgokat kapok: kedvesek velem, ha úgy adódik, meghívnak egy kávéra, tényleg csak pozitív élményeim vannak. Ha iskolákba megyek, már előre mosolygok, mert tudom, hogy a gyerekek sorban állnak majd egy aláírásért. Ilyenkor mindig viszek magammal pár fotót, hogy ne egy sajtpapírra kelljen odafirkantanom a nevem, legyen egy emlékük tőlem, amit megőrizhetnek. Jó látni, milyen hálásak. Persze, van, aki nehezen viseli ezt a fajta figyelmet, de nekem ez természetes. A helyén tudom kezelni ezeket a dolgokat. Szeretek emberek között lenni. Meg, tudod, akkor lépek le, amikor akarok” – mondta Csuja Imre.

A művész az interjúban szerepálmairól is mesélt. “Az az álmom, hogy amit kapok, azt jól eljátsszam. Nincs szerepálmom. Tényleg nincs: ezt a IV. Henrik-beli dupla szerepet is úgy fogtam föl, mint egy jutalomjátékot. Egy színésznek el kell fogadnia, hogy nem ő osztja a szerepeket, ami végeredményben jól is van így, mert ha kérünk egy szerepet, és megbukunk benne, akkor vége a világnak. Ha bízunk abban, hogy a rendezők ismernek minket, és úgy adnak szerepet, akkor annak örülni kell, és mindent meg kell tenni azért, hogy a lehető legjobban oldjuk meg a feladatot, amit kaptunk.”

A teljes interjú itt olvasható.