“Nem volt vesztenivalóm” – Barnák László válaszolt

2018 június 29. péntek, 7:35

Július 1-jétől lép hivatalba a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója. Barnák László a Magyar Narancsnak úgy fogalmazott, a vesztesek nyugalmával pályázott, ugyanis biztosnak tűnt, hogy Gyüdi Sándor igazgató és Keszég László főrendező marad a színház élén.

A Magyar Narancs cikkéből:

Barnák László tíz éve a Szegedi Nemzeti Színház társulatának tagja. Arra a kérdésre, hogy tudták-e a kollégái, hogy pályázni fog, a frissen kinevezett direktor így felelt: “Eleinte még én sem voltam ebben biztos. Csak tavaly december végén döntöttem úgy, hogy pályázat formájában szeretném megfogalmazni a szegedi színházzal kapcsolatos gondolataimat. A vesztesek nyugalmával tettem, ugyanis biztosnak tűnt, hogy Gyüdi Sándor igazgató és Keszég László főrendező marad a színház élén. Végül az győzött meg a pályázat beadásának szükségességéről, hogy korábban, például az Újszínház kapcsán is voltak olyan jelentkezők, akik tudták, hogy nem nyerhetnek, viszont ebben a formában publikálhatták gondolataikat. Az én pályázatom rögtön nyilvános lett, sőt a végére odaírtam azt is, hogy bárki felhasználhatja. Az igaz, hogy a társulat többsége ekkor értesült a szándékaimról, de már előtte is voltak kollégák, akik kérdezték, pályázom-e, és javasolták, hogy írjam le, miket gondolok.”

Barnák László / Fotó: Kuklis István, delmagyar.hu

Barnák László / Fotó: Kuklis István, delmagyar.hu

Azzal kapcsolatban, hogy két éve Spiró György lett a teátrum művészeti főtanácsadója és Keszég László érkezett főrendezőként Szegedre, Barnák László elmondta, tény, hogy elindult egy folyamat, új erőkkel gazdagodott a színház, érezhető volt, hogy egy picivel több szakmai figyelem fordul a színház felé. “A csapat tagjaként éreztem azt is, hogy energikusabb, a szakmára jobban fókuszált munka zajlik, de mégsem történt átütő változás. Persze ehhez több időre lett volna szükség, de tudomásom szerint Spiró György szerződése tavaly december 31-én lejárt, vagyis ő az idén már nem is tartozott a társulathoz” – tette hozzá.

Gyüdi Sándor pályázatának visszavonásával Barnák László maradt az egyedüli pályázó. Arra a kérdésre, hogy mi lehet az oka, hogy mások nem pályáztak, az igazgató így válaszolt: “Minden bizonnyal ez a beágyazottság, illetve az, hogy senki nem akart a nyakába venni egy ilyen háromtagozatos, majdnem kétszáz közalkalmazottat foglalkoztató színházat, ahol határozatlan idejű munkaszerződések tömege nehezíti a vezető munkáját, ha változtatni akar. Ez azért nem annyira vonzó, mint egy budapesti színház vezetése, ahol sokkal nagyobb a mozgástér gazdaságilag és a munkaszervezésben is. Ezzel együtt is, úgy tudom, a pályázat kiírásakor voltak még érdeklődők. De aki ebbe belefog, előtte fölméri, mekkora esélye lehet. Aki pedig korábban volt már színigazgató vagy művészeti vezető, csak úgy nem dob be egy pályázatot. Erre inkább olyan ember képes, aki úgy érzi, nincs vesztenivalója, aki belülről látja, hogyan zajlanak a folyamatok – és én ilyen vagyok. Úgy szálltam be, hogy lehet, ezért majd kirúgnak, noha a pályázatomban nem volt támadó szándék.”

A teljes interjú a Magyar Narancsban olvasható.