Ellinger Edina: “Élő sztereotípia Magyarországon, hogy a báb gyerekműfaj”

2018 július 02. hétfő, 8:12

Az évad legnagyobb kihívása számára, hogy osztályfőnök az SZFE bábszínész osztályában. Ellinger Edinát a Revizor Online kérdezte.

 

A Revizor cikkéből:

A Budapest Bábszínház igazgatóhelyettese éppen doktori védésre készül a Színművészeti Egyetemen. Szubjektív objektum – ezt a címet adta DLA dolgozatának, ami a tárgyjáték egy speciális fajtájáról szól. Ez olyan bábszínházi műfaj, amelyben nem készített figurákkal dolgoznak, hanem a természetből, a hétköznapokból emelnek be tárgyakat a színpadra. “Abszolút gyakorlati ember vagyok, erre épül a disszertáció is, és csak annyi elmélet van benne, amennyi feltétlenül szükséges. Miután ez DLA dolgozat, lehet művészeti alkotást is társítani hozzá. Így kapcsolódott a doktori munkámhoz A Csomótündér című előadás, amely Gimesi Dóra meséje alapján készült, és amit a Budapest Bábszínházban mutattunk be Tengely Gábor rendezésében” – tette hozzá Ellinger Edina.

Ellinger Edina / Fotó: Földházi Árpád, Mandiner

Ellinger Edina / Fotó: Földházi Árpád, Mandiner

Nemrég kezdték el próbálni Szikszai Rémusz rendezésében Shakespeare Viharját, amit ősszel mutatnak be felnőtt közönségnek. Ellinger Edina szerint élő sztereotípia Magyarországon, hogy a báb gyerekműfaj. “Az arculatváltásunk fő üzenete, hogy ‘a báb nem korosztály, hanem műfaj’. Minden évadban úgy állítjuk össze a repertoárt, hogy mindenki megtalálja a neki szóló darabot, legyen az felnőtt, kamasz vagy óvódás. Ebben az évadban például nagy sikerrel futott a báb műfaját bemutató Bábszínház 7X sorozatunk, így jövőre is folytatjuk. A célunk az, hogy evidencia legyen a nézőnek, hogy este héttől a Budapest Bábszínház előadásait is választhatja programnak” – hangsúlyozta a bábművész.

“Másfél éve vagyok igazgatóhelyettes, ezalatt nagyon sokat tanultam magamról is. Ha színpadon játszom, akkor viszont csak és kizárólag egy színész vagyok, ami az egyik legfelszabadítóbb tevékenység a sok közül. A rendezés pedig azért fontos, mert alapvetően alkotó típus vagyok gyerekkorom óta. Hogy barkácsolok valamit, megrendezek egy előadást, vagy éppen kertet építek, az majdnem mindegy ilyen szempontból, a lényeg az alkotás. Az idei évad legnagyobb kihívása számomra, hogy osztályfőnök vagyok az SZFE bábszínész osztályában. Azért élvezem a tanítást, mert miközben átadom a tapasztalataimat, én magam is rengeteget tanulok a fiataloktól. Szerencsém van, mert tizenkét tehetséges emberrel dolgozhatok jelenleg” – mesélte Ellinger Edina.

A teljes interjú itt olvasható.