“Vannak reménykeltő tendenciák” – Novák János válaszolt

2018 július 03. kedd, 8:10

Déry Tibor Az óriáscsecsemő című darabjának megzenésített változatát mutatja be Bécsben a Kolibri Színház az Armel Opera Festival égisze alatt, Novák Jánost többek között erről kérdezte a Pesti Műsor.

A Pesti Műsor cikkéből:

Novák János elmondta, mára kezd általánosan elfogadottá válni az a gondolat is, amit 10 évvel ezelőtt az ASSITEJ, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Világszövetsége kezdett hangoztatni, hogy minden gyerek évente legalább egyszer jusson el színházba. “Vannak reménykeltő tendenciák. Szinte minden kőszínháznak van már színházpedagógiai programja. Ebben is példaadó szerepe volt a Kolibri Színháznak. Színházi nevelési műhelyek magas színvonalon játszottak fiataloknak már előttünk is, de a nálunk kialakult repertoár, melyben magyar és külföldi szerzőktől 12-14 előadást folyamatosan műsoron tartunk, egyedülálló. Különleges szerepünk volt abban is, hogy a magyar szerzők számára is vonzóvá tettük az addig mellőzött ifjúsági korosztályt” – sorolta a Kolibri Színház igazgatója.

Novák János

Novák János

“Nem arról van szó, hogy az ifjúságot ne lehetne felnőtteknek szóló színházba vinni, de ma a fejlődéslélektan és az agykutatás bizonyította, hogy körülbelül 9-11 éves kortól majdnem 23-24 éves korig tart az agy felnőtté válásának folyamata. Először érzelmileg leszünk felnőttek, nagyon tudunk érezni, szerelmesek lenni, de a problémafelismerés, problémamegoldás területén csak 23-24 éves korunkra lesz érett az agyunk. Az ifjúsági darabok azokkal a gondokkal foglalkoznak, melyekkel ez a korosztály csak nehezen tud megbirkózni. A problémafelismerésben és -megoldásban ezekben az években segítségre szorulnak. A magam számára is fontos volt, hogy ezt megértsem, hiszen többedszerre nevelek kamasz gyerekeket, és egyáltalán nem gondolom magamat hibátlan szülőnek, olyannak, akit azok az évek, amikor a gyerekeknek le kell válniuk a szüléikről, jól érintenének. Azok a fiatalok, akik akár a tanáraikkal, akár a szüleikkel nehezen találnak hangot, bejönnek ezekre az előadásokra, és megérinti őket, amit látnak, mert az ifjúsági darabok róluk, az ő problémáikról, az ő nyelvükön szólnak. Országszerte mind többen játszanak ilyen darabokat, mert fölismerik a különleges pedagógiai hatásukat, ugyanakkor olyan nézőréteg tagjait hódítják meg, akik különben eltávolodnak a színháztól, ha nem érzik magukénak azt, amit ott látnak” – fejtette ki Novák János.

Hosszú idő után mégiscsak belevágtak egy felnőtteknek szóló előadásba. “Vajda Gergely ötlete volt, hogy az újraírt operát nálunk, a Kolibri Színház bábművészeivel együtt mutassuk be. Az Armel Opera Festival keretén belül sikerült olyan támogatáshoz jutni, hogy pár előadásra az élő zenekar közreműködésére és a kiváló operaénekesek gázsijára is legyen fedezetünk. Ha jól sikerül a bemutató, akkor talán támogatást találunk ahhoz is, hogy tovább is műsoron tarthassuk. Azon vagyunk, hogy július 3-án Bécsben és a július 6-án és 7-én a Budapesti Operettszínház Mozsár utcai Raktárszínházában olyan produkciót lássanak nézőink, amely több korosztályt is megszólít, széles körben érdeklődésre talál. Felnőtt előadásnak nevezhető, de remélem, hogy a kamaszokat is lelkesíti majd, amit hallanak, látnak” – mondta az előadás rendezője.

A teljes interjú a Pesti Műsorban olvasható.