Kocsis Rozi: “Azon dolgozunk, hogy egyre bátrabb előadásokat hozzunk létre”

2018 július 05. csütörtök, 9:00

21 éve vezeti a Vaskakas Bábszínházat, és már nem kell harcolniuk a pedagógusokkal egy-egy előadás miatt. Kocsis Rozit a Revizor Online kérdezte.

 

A Revizor cikkéből:

Arra a kérdésre, hogy szokott-e a Vaskakas húzós témákkal foglalkozni egy-egy előadásban, a direktor így válaszolt: “Csináltunk előadást például a demenciáról Az új nagyi címmel, Kuthy Ágnes rendezte és Markó Róbert írta. Míg a néző gyerekek többsége a pedagógusok segítségével fel tudta dolgozni a látottakat, addig egy kisgyereket el kellett vinni pszichológushoz, mert attól félt, hogy ugyanúgy eltűnik majd az ő nagymamája is, mint a történetben szereplő nagymama. A szülő először megütődött rajta, hogy milyen sebeket tépett fel az előadás a gyerekében, de a pszichológusnál az derült ki, hogy ezzel nincs semmi baj, mert legalább beszélt arról a kisfiú, amiről addig nem mert, pedig addig is foglalkoztatta. A felnőttek jellemzően megrettennek, hogy az olyan témákat, mint a demencia vagy a halál a gyerekek hogyan fogják majd megérteni. Közben pedig nap mint nap találkoznak ezzel: veszítenek el nagymamát, dédnagymamát, van, hogy a szomszéd néni nem jön többé szembe a lépcsőházban. Ez a gyerekeknél is téma, egy általuk is megélt helyzet, ők is beszélnek róla, és a színháznak is szabad erről beszélni.”

Kocsis Rozi / Fotó: gyorplusz.hu

Kocsis Rozi / Fotó: gyorplusz.hu

Kocsis Rozi elmondta, elég élénk a kapcsolatuk a gyerekeket a színházba hozó pedagógusokkal. “Minden bérletben bemutatott előadásunkról készül egy olyan anyag, amit előre elküldünk nekik. Nemcsak az eredeti művet, hogy ismerjék meg és ismertessék meg a gyerekekkel, ha úgy gondolják, hanem írunk a rendezői koncepcióról, arról, hogy miért épp az adott problémakört dolgozzuk fel, miért érezzük azt aktuálisnak. Van egy pedagógus napi minifesztiválunk is, amikor a tanárok egy egész napot itt töltenek nálunk. Sikerült elintéznünk az Oktatási Hivatallal, hogy ez szakmai napnak minősüljön, és emiatt szabadnapot kapjanak rá a munkahelyükön” – számolt be a Vaskakas igazgatója.

Kocsis Rozi azt is elárulta, már nem kell harcolniuk a pedagógusokkal egy-egy előadás miatt. “Az elmúlt huszonhat évben azon dolgoztunk a kollégáimmal, hogy minden évad repertoárjával egy kicsit meghaladjuk az előzőt, és fokozatosan egyre bátrabb előadásokat hozzunk létre. A közönségünk pedig elkezdte szeretni és érteni ezt, mostanra kikérik maguknak a rossz minőségű előadásokat. De a Hamupipőkénkről már jött ki úgy csoport – akik csak osztálykirándulásra jöttek Győrbe, és egész más gyerekszínházi nyelvet szoktak meg -, hogy ez az előadás középiskolásoknak való” – számolt be az igazgató.

A teljes interjú itt olvasható.