A Calamity/Billy lett a 11. Armel Opera Festival legjobb előadása

2018 július 06. péntek, 14:38

A francia-belga koprodukcióban készült Calamity/Billy kapta a legjobb előadás díját a 11. Armel Opera Festival pénteki díjátadóján a budapesti Müpában. A legjobb énekesnek járó elismerést Sarah Defrise belga szoprán kapta, szintén a Calamity/Billy-ből.

Calamity/Billy / Fotó: Kállai-Tóth Anett

A rangos fesztiválon és versenyen július 1. és 5. között öt kortárs operát mutattak be a budapesti Müpában és a bécsi MuTh Színházban. A fesztivál bemutatóit előadói versennyel ötvözi, minden társulatban van egy versenyszereplő, őket a bemutató előtt egy évvel az Armel operaversenyen válogatják ki Párizsban és Budapesten

Az idei legjobb előadásnak járó díjat Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója adta át. Ben Johnson, Gavin Bryars és Michael Ondaatje művét, amely Calamity Jane és Billy Kid történetét meséli el, csütörtökön mutatták be a Müpában Jean Lacornerie rendezésében. Az izgalmas hangszerelésben, számos ütőhangszerre írt Calamity/Billy című mű előadása a francia Théatre de la Croix-Rousse (Lyon) és Théatre de La Renaissance (Oullins), valamint a belga Muziektheater Transparant (Antwerpen) közös produkciójában valósult meg. Káel Csaba hangsúlyozta: az idei Armel öt napja megmutatta, milyen sokszínű is a mai operajátszás.

Sarah Defrise a Calamity/Billy c. előadásban / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Sarah Defrise belga szoprán a legendás vadnyugati hőst, Calamity Jane-t alakította a Calamity/Billy című operában, és ezzel érdemelte ki a legjobb énekes díját, amelyet az Armel operafesztivál zsűrijének elnöke, Bernard Faivre d’Arcier, a Lyoni Biennálé elnöke adott át. Sarah Defrise 24 évesen a Vallon Királyi Operaházban Clorindaként debütált, számos verseny győztese, ő volt a tavalyi Genti Fesztivál fiatal felfedezettje.

Az Arte-Közönségdíjat az újvidéki Szerb Nemzeti Színház produkciójában készült Adok-Papok című vígopera érdemelte ki. A két életvidám falusi pap viszályának történetét elmesélő mű zeneszerzője Dejan Despic, a rendező Ivana Dragutinovic Maricic, a versenyszereplő Antonel Boldan román-francia tenor volt. A díjat Havas Ágnes, az Armel operafesztivál alapítója és igazgatója adta át. “Missziónk, hogy a kortárs operát népszerűsítjük tizenegy éve, és próbáljuk ezt a fajta élő operát színen tartani és hirdetni” – mondta Havas Ágnes, aki a közreműködő színházak, énekesek, stábok mellett köszönetet mondott a fesztivállal az indulástól együttműködő közmédiának, valamint a rendezvény előadásait idén kilencedszer közvetítő ARTE Concertnek.

Kolibri Színház: Az óriáscsecsemő / Fotó: Kállai-Tóth Anett

Az Armel operafesztivál zsűrije az idén különdíjjal jutalmazta Eötvös Péter Lady Sarashina című operáját az előadásért és a zenei kompozícióért. A színház és a zene sajátos keverékét mutató opera a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciójában valósult meg, a librettót Lady Sarashina 11. századi naplója nyomán Mezei Mária, az angol szöveget Ivan Morris írta, a rendező és díszlettervező Almási-Tóth András volt. Az operát a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, Vajda Gergely vezényletével adták elő szerdán a bécsi MuTh Színházban, a versenyszereplő Fülöp Máté bariton volt. A különdíjat Beth Morrison, a New York-i Prototype Festival alapító igazgatója nyújtotta át az alkotóknak.

Az idei Armel Operafesztiválon két további művet is előadtak: a nyitóelőadáson július 1-jén a Müpában Glück Orfeo & Euridice című művét (a svéd NorrlandsOperan produkciójában; a francia szoprán, Jeanne Gérard versenyzett), valamint július 3-án Bécsben Vajda Gergely Az óriáscsecsemő című báboperáját a Kolibri Színház produkciójában – itt a szintén francia mezzoszoprán, Agathe de Courcy volt a versenyszereplő.

Armel Opera Festival 2018
Díjazottak

 

LEGJOBB PRODUKCIÓ

Ben Johnston-Gavin Bryars-Michael Ondaatje:CALAMITY/ BILLY,

a Théâtre de la Croix-Rousse (Lyon, Franciaország), Théâtre de la Renaissance (Oullins, Franciaország) és a Muziektheater Transparant (Antwerpen, Belgium) produkciója.

Rendező: Jean Lacornerie

Zenei vezető: Gérard Lecointe

Közreműködött: Les Percussions Claviers de Lyon

A díjat Káel Csaba zsűritag, a Müpa vezérigazgatója, rendező adta át.

 

LEGJOBB ELŐADÓ  

A díjazott SARAH DEFRISE  szoprán (Belgium), a Ben Johnston-Gavin Bryars-Michael Ondaatje: CALAMITY/BILLY című két egyfelvonásos opera első részében nyújtott magas színvonalú művészi teljesítményéért.

A díjat Bernard Faivre D’Arcie, a zsűri elnöke adta át.

A Legjobb Előadó díja 6000 Euro.

A díjat a zsűri elnöke, Bernard Faivre D’Arcier, a Lyoni Biennálé elnöke adta át.

 

ARTE KÖZÖNSÉGDÍJ

Dejan Despic: Adok-papok

A Szerb Nemzeti Színház (Újvidék) produkciója

Rendező: Ivana Dragutinović Maričić

Karmester: Željka Milanović

Közreműködött: a Szerb Nemzeti Színház Zenekara és Kórusa

A díjat Havas Ágnes, az Armel Opera Festival igazgatója adta át.

A nézők az ARTE Concerten szavazhattak a nekik legjobban tetsző előadásra, 2018. Július 1-6. között. A szavazás eredményét közjegyző hitelesítette.

 

KÜLÖNDÍJ

Eötvös Péter: Lady Sarashina című operájának  zenei megfogalmazásáért és a magas színvonalú zenekari előadásért.

Az opera a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem produkciója.

Rendező: Almási-Tóth András

Karmester: Vajda Gergely

Közreműködött: Pannon Filharmonikusok

A díjat Beth Morisson zsűritag, a PROTOTYP Festival társigazgatója adta át.

 

A szakmai zsűri tagjai:

Beth Morrison, a Beth Morrison Projects kreatív producere és a Prototype Festival alapító társigazgatója, New York
Káel Csaba, a  MÜPA vezérigazgatója, rendező, Budapest
José Correia, az ARTE és az ARTE CONCERT  programigazgatója, Párizs

A zsűri elnöke:
Bernard Faivre D’Arcier , a Lyoni Biennálé elnöke,  az Avignoni Festival volt elnöke, Párizs