“A feladatunk az volt, hogy színházra tanítsuk a közönséget” – Jordán Tamás válaszolt

2018 július 06. péntek, 11:14

Harmadik igazgatói ciklusát tölti Jordán Tamás a szombathelyi Weöres Sándor Színházban. Az elmúlt tíz évről, a következő évadról és szombathelyi színészekről Török Ákos beszélgetett a színházigazgatóval.

Jordán Tamás / Fotó: Mészáros Zsolt

A Színház.hu cikkéből:

Jordán Tamás 2007-ben kapta meg a lehetőséget, hogy állandó társulattal rendelkező színházat hozzon létre Szombathelyen, így jött létre a Weöres Sándor Színház. Ennek élén immár 3. igazgatói ciklusát tölti, amelyből még két és fél év van hátra. A kinevezése utáni időszakról a színházigazgató elmondta: “Induláskor a nagy kérdés az volt, hogyan és milyen színházat kell csinálni egy olyan helyen, ahol korábban nem volt társulattal rendelkező színház. Akkoriban volt négyszáz színházba járó ember Szombathelyen, akik rendszeresen nézték a meghívott előadásokat, amelyek egyébként a legjobb előadások voltak az országban. Vagyis volt négyszáz olyan néző Szombathelyen, akinek a műveltsége, ízlése és a színházértése vetekedett a budapesti művészszínházak közönségével. Miközben Szombathelyen nyolcvanezren éltek és élnek. A feladatunk az volt, hogy színházra tanítsuk ezen a négyszázon túli közönséget (…) Mostanra odáig jutottunk, hogy rendezhet nálunk Alföldi Róbert, Mohácsi János vagy éppen Zsótér Sándor is. Ha ehhez hozzávesszük Valló Pétert, Réthly Attilát vagy éppen Horgas Ádámot, olyan rendezői névsor ez, ami az országban talán sehol nincsen” – nyilatkozta.

Jordán Tamás kiemelte: “Voltak jobb és kicsit kevésbé jó évadjaink, de az utolsó néhány év véleményem szerint feltétlenül felfelé ívelt, amit többek között a POSZT-on, a Vidor Fesztiválon és a Vidéki Színházak Fesztiválján elnyert sok-sok díj is visszaigazol. Annál szívet melengetőbb dicséretet pedig el sem tudok képzelni, mint amikor néhányan azt mondják nekem, hogy ez kezd olyan lenni, mint a ’80-as évek kaposvári színháza” – hangsúlyozta.

Jordán Tamás 75. születésnapi köszöntése a Weöres Sándor Színházban / Fotó: Mészáros Zsolt

Arról, hogy a következő évad tervében miért nem kaptak nagyobb szerepet a vígjátékok vagy zenés színházi darabok, Jordán Tamás így nyilatkozott: “Valló Péter George Bernard Show-rendezése vélhetően a könnyedebb előadások közé fog tartozni, Bálint András Diploma előtt rendezése is egy társalgási színdarab és az Acélmagnóliák, amit Nagy Cili állít színpadra, szintén inkább vígjáték. Tény, hogy az igazán könnyed, szórakoztató darabok hiányoznak az új évadból, de valaki A salemi boszorkányok után azt mondta nekem, bebizonyítottuk, hogy nem igaz az állítás, hogy a nagyközönségnek csak zenés, szórakoztató, vidám darabok kellenek” – szögezte le az igazgató.

A jövő évadtól vezető színészek távoznak Szombathelyről, melynek kapcsán Jordán Tamás megjegyezte: “(…) attól félek, hogy a közönség azt a következtetést is levonhatja a távozásokból, mintha valami nem lenne rendben Szombathelyen. A valóság ellenben az, hogy egy sereg olyan színész van Szombathelyen, akik a fővárosban is megállnák a helyüket, akik közül most néhányan el is mentek Budapestre. Mert lássuk be, mi egy Budapest ország vagyunk: ami nem Budapesten történik, az nem is történt meg. Ezért ha egy színész a népszerűség és a nagyobb elismertség miatt Budapestre kívánkozik, nem lehet őt hibáztatni. Azt is gondolom, hogy egy színésznek nyolc-tíz évnél többet nem szabad egy helyen maradnia, még akkor sem, ha kiváló munka folyik azon a helyen. És meglehet, ismét csak elfogultan, de azt mondom, a Weöres Sándor Színházban ez a helyzet. Ennyi idő után egy színész ugyanis már nem kap újabb impulzusokat és elkényelmesedik” – mondta.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.