“A komoly felkészülés híve vagyok” – Fekete Ernő válaszolt

2018 július 06. péntek, 7:37

Szereti átgondolni a szerepeket és nem híve az improvizációnak. Fekete Ernőt a ContextUs kérdezte.

A ContextUs cikkéből:

“Minden rendező és minden munka más. Vannak olyan rendezők, akik igazából csak figyelik a színészt, hogy mit próbálgat – ez inspirálja őket. Vannak olyanok is, akik már nagyon komoly tervvel érkeznek, és azt kérik, hogy te azt csináld meg azt. Te meg próbálod megoldani és magadhoz csiszolni, ami a fejében van. Tehát nekem speciális munkamódszerem nincs, szerintem egyik színésznek sem. Minden alkalom egy új módszer, új ember, új kapcsolat, új színdarab. Minden rendezővel máshogy próbálunk egy-egy új darabot” – mesélte Fekete Ernő.

Fekete Ernő A halhatatlan halott olvasópróbáján a Katonában / Fotó: Kékes Szaffi

Fekete Ernő A halhatatlan halott olvasópróbáján a Katonában / Fotó: Kékes Szaffi

A színész korábban azt nyilatkozta, hogy szereti átgondolni a szerepeket és nem híve az improvizációnak. “A komoly felkészülés híve vagyok. Vannak lazább kollégák, akik nem veszik annyira komolyan a felkészülési időszakot. Ők azt várják, hogy színpadra állhassanak. Én nem ilyen vagyok, szeretem ezt a részét is az alkotási folyamatnak” – hangsúlyozta.

Fekete Ernő 1995 óta a Katona József Színház társulatának tagja. Arra a kérdésre, hogy sosem fordult-e meg a fejedben, hogy váltson, így felelt: “A Katonában tavaly két bemutatóban voltam benne, tavalyelőtt négyben. A Passió és a II. Edward mellett a Hóhérokban és a Nóra-Karácsony Helmeréknélben is játszottam. Más szakmára váltani? Igazából sem más színház nem fordult meg a fejemben, nem is hívtak, nem csábítottak máshova, sem más szakma. A Katonán kívül én azért elég sok mindenben részt veszek. De ha úgy értendő a kérdés, hogy kipróbálnék-e egy alternatívabb színházi formát, az már megfordult a fejemben.”

A Top Dogs 16 év után került le a Katona repertoárjáról. Arról, hogy állítólag nem kedvelte túlzottan az előadást, Fekete Ernő így mesélt: “A Top Dogs speciális eset. Az nem igaz, hogy gyűlöltem, ez csak rám ragadt egy interjúban, talán Alinda kérdezte meg tőlem, hogy mennyire kedveltem ezt az előadást. Ott viccelődve azt mondtam, hogy ‘a halál se vesz ki engem ebből az előadásból.’ A színész egyébként gyűlölhet bármit, de abban a percben, hogy színpadra lép, már nem utálhatja azt, mert az akkor látszik az előadáson. Az én színházi hitvallásom része, hogy a nézőre nem tartozik, hogy én mit gondolok a szerepről. Nekem kutya kötelességem azt ma és holnap és mindig legjobb képességeim szerint eljátszani. Amikor mi ezt próbáltuk, nem gondoltam volna, hogy ez lesz az az előadás, amit négyszázszor kerül műsorra.”

A teljes interjú itt olvasható.