“Budapesten kihívás megszólítani a nézőket” – A Mozsár Műhely vezetője, Megyeri Léna válaszolt

2018 július 07. szombat, 8:00

Két éve indult Mozsár Műhely. Az étterem és kávézó feletti előadótérben működő színház produkciós vezetője, Megyeri Léna a Deszkavízió blognak mesélt a kezdetekről és a következő évad terveiről.

Megyeri Léna / Fotó: kortársPR, forrás: Deszakvízió

A Deszkavízió blog interjújából:

Megyeri Léna kiemelte: “Mivel sok színház van nagyon közel egymáshoz, azt gondolhatnánk, hogy egymás konkurenciái vagyunk. Eléggé más dolgokat csinálunk, más az arculatunk, szerintem ezzel inkább segítjük egymást, mintsem elvennénk a másik nézőit. Budapesten iszonyatosan nagy a túlkínálat, ezért is kihívás megszólítani a nézőket (…) A színházak alapvető közönségét a 40 év feletti nők adják, és amellett, hogy őket is „kiszolgáljuk”, szerettük volna bevonzani a fiatalokat. Azt mondhatom, hogy annak köszönhetően, hogy nagyon sokféle előadást játszunk, elég vegyes összetételű a közönségünk. Törekszünk arra, hogy az előadásainkkal a fiatalabb korosztályt is meg tudjuk szólítani, vannak kifejezetten számukra készült produkcióink és ezért hoztuk létre a diákjegyet is. Alapvető célja szerintem minden színháznak, hogy bevonzza a fiatalokat, hiszen amellett, hogy meg kell tartani a meglevő közönséget, fontos kinevelni a leendő nézőket is” – mondta.

Döbrösi Laura, Mohai Tamás / Így viszik át / Fotó: Szokodi Bea

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan színész vagy rendező, akivel szeretnének együtt dolgozni, Megyeri Léna így felelt: “Most nincs konkrét vágyunk. Azt szeretnénk viszont, ha egy idő után lennének olyan művészek, alkotók, akik köthetőek hozzánk. Ez valamilyen szinten már megvalósult, hiszen Fodor Annamária, a „Kortalan kortárs” sorozat egyik ötletgazdája játszik is nálunk és jövőre rendezni is fog. A „Beszélő levelekben” az indulása óta közel 100 színész szerepelt már, vannak visszatérők, ilyen Orosz Ákos is, aki nem csak színészként, hanem a „Homokemberrel” már rendezőként is bemutatkozott a Mozsárban” – hangsúlyozta.

Patkós Márton, Zsótér Sándor / Homokember / Fotó: Kállai-Tóth Anett

A következő évad bemutatóiról Megyeri Léna így nyilatkozott: “A legtöbb előadásunk tovább fog menni jövőre, plusz jönnek az újak és így már egy elég komplett műsorunk lesz. Most nagyjából havonta 10 előadást játszunk, ennél egy picit lehetne többet, akár 18-at is, de többet nem igazán (…) A közeljövőre az a tervünk, hogy minél több saját produkciót mutassunk be. Az első ilyen teljesen saját ötleten alapuló, saját megvalósítású előadásunk a Beszélő levelek volt, amivel megnyitottuk két éve a Mozsár Műhelyt. A jövő évadban két saját produkciót tervezünk, az egyik az Anthony Burgess Egy tenyér ha csattan című regényéből készült színdarab lesz, amit októberben mutatunk be (…) A másik új saját produkció a Lackfi János Facebook-os sorozata, a Minden napra egy sztori alapján színpadra szerkesztett darab lesz Netentúli történetek címmel, Grisnik Petra és Makranczi Zalán előadásában” – mesélte.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.