Dobó Enikő: “Ami jót tesz a szerepnek, az nekem is jó”

2018 július 08. vasárnap, 9:05

Dobó Enikővel, a margitszigeti Cirkuszhercegnő címszereplőjével beszélgetett a Színház.hu prózai és zenés színházról, színművészetis felvételiről és El Caminóról.

Kálmán Imre nagyoperettjét Szabó Máté állítja színpadra kettős szereposztásban, Dobó Enikővel  és Eperjesi Erikával a címszerepben, valamint Miller Zoltán, illetve Szőcs Artur főszereplésével. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Dobó Enikővel és Miller Zoltánnal látható az előadás július 20-án, Eperjesi Erika és Szőcs Artur párosával július 21-én.

Kecskeméti Katona József Színhéz: A Csárdáskirálynő / Fotó: Walter Péter

A Színház.hu cikkéből:

Dobó Enikő elmondta: “Nekem a gimnáziumban jött, hogy színésznő szeretnék lenni. Azt éreztem, ebben tudok önazonos lenni. A mai napig keresem, ki vagyok valójában. Régebben komoly probléma volt számomra, hogy minden nap más hangon beszéltem. Pápán, ahol gimnáziumba jártam, nem volt lehetőség színészetet tanulni, ott a szavalóversenyekre korlátozódott ez a vágyam. Mivel minden évben elsőként a Színműn, majd a tanodákban és végül Kaposváron vannak a felvételik, elsőre a Színműre mentem el, ahol még gőzöm nem volt, mi fán terem ez az egész, és ennek megfelelően borzasztóan szerepeltem. Viszont felmértem a terepet, és utána már tudtam, hogy nagyjából mit kell csinálni: egyszerűen csak önmagamat kell adnom. Ezután a tanodákban és Kaposváron is játékosan fogtam fel az egészet. Végtére is mi másért akarunk színészek lenni, mint azért, hogy játsszunk?!” – mesélte a színésznő.

Dobó Enikő elárulta: “…minden előadásra másképpen készülök, mindegyikkel személyes kapcsolatom van. Azt még tanulom, hogyan tudom magam estéről estére kellően érzékeny állapotba hozni. Az igazi nehézség azonban számomra nem itt van: szeretnék olyan színész lenni, aki figyel a hangjára, a testére, a munkaeszközeire, ám előadás előtt és után szeretném a nem színész életemet élni. Ezt nagyon rosszul csinálom, és sehol nem tanítják. Márpedig ha ezt nem tanulom meg, és folyamatosan viszem magammal a szerepeimet, a velük való törődést, akkor nem lesz magánéletem. Egyelőre kísérletezem – nem tudom, mi az, ami jót tesz a szerepnek és jó nekem is. Bár ami jót tesz a szerepnek, az nekem is jó. Mondom én, ezen még dolgoznom kell” – hangsúlyozta.

Dobó Enikő a Cirkuszhercegnő terv elfogadásán (forrás: Szabad Tér Színház)

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad Cirkuszhercegnő című bemutatójában az egyik főszerepet játssza, melynek kapcsán Dobó Enikő elmondta: “…kiderült, hogy Bán Teodóra (a Szabad Tér Színház vezetője – a szerk.) látott a Mágnás Miskában, nagyon szerette volna, ha a Margitszigeten én is megjelennék mint primadonna (…) December végén Máté (Szabó Máté, az előadás rendezője – a szerk.) fel is hívott ezzel az ajánlattal, ami nagyon fura helyzetben ért, mivel ősszel el fogok menni az El Caminóra, márpedig ez az előadás ősszel is fog menni Miskolcon. Ezt meg is mondtam neki. Vett egy mély levegőt, és azt válaszolta, hogy nem akadály, megoldjuk. El sem tudom mondani, mennyire boldog lettem attól, hogy nem az ilyenkor szokásos „ezt még átgondoljuk, és majd visszahívjuk” reakciót kaptam, hanem voltam annyira fontos, hogy így is kellettem” – nyilatkozta.

Dobó Enikő szerint: “A legkegyetlenebb dolog a toroknak a próza és az ének váltogatása. Ebben nem vagyok óvatos, szerintem feszegetni kell a határokat, és ezzel lehet talán valami újat szülni. Jeles Andrástól tanultam meg egy kurzuson, hogy voltaképpen nincs is annál izgalmasabb cél a színészetben, mint hogy valami teljesen újat vigyél a színpadra, amit te találtál ki, te szültél meg és működik. Többek között ezen vagyok én is” – szögezte le a színésznő.

A teljes interjú itt olvasható.