Borbély Alexandra: “Igyekszem mindenből tanulni”

2018 július 08. vasárnap, 8:09

Az elmúlt másfél évben nagyot fordult vele a világ. Első nagyobb filmes munkájával, a Testről és lélekről női főszerepével sorra söpri be a rangos díjakat. Európa legjobb filmszínésznője lett, Jászai Mari-díjat kapott, megjárta az Oscar-gála vörös szőnyegét. Borbély Alexandrát a Diéta és Fitnesz kérdezte. LAPSZEMLE.

Borbély Alexandra / Forrás: 24.hu

A Diéta és Fitnesz interjújából:

Arra a kérdésre, hogy a Testről és lélekről sikerei miatt meg kell-e ugrania egy magasabb mércét a jövőbeni szerepeiben, Borbély Alexandra így felelt: “Először is: nem gondolkodhatok azon, hogy mások mit gondolnak majd. Másodszor: azoknak az embereknek a véleményét kell kikérnem, akiknek az ítéletében feltétel nélkül bízom. Most például egy német filmbe hívtak szerepelni, de még nem adtam nekik választ. Volt, aki már arra biztatott, fogadjam el a szerepet, más szerint hiba lenne igent mondani. Ha magyar filmről lenne szó, más lenne a helyzet, hiszen itt élek, itt dolgozom, ismerem a rendezőket, a munkásságukat. Egy német film esetében sokkal nehezebb megítélni, jó döntést hozok-e, ebben Enyedi Ildikó véleményét kérem ki. Benne maximálisan megbízom. Olvasta a német forgatókönyvet, sőt a német férjének is megmutatta, az ő véleményük sokat számít majd. Édesanyámat is megkérdezhetem, biztosan szívesen segítene is, de ő nem ismeri ezt a szakmát, nem tud jó tanácsot adni. Ildikó viszont jártas ebben a világban, az ő véleménye sokat számít. A döntést végül úgyis egyedül hozom meg, a felelősséget is egyedül kell vállalnom érte” – nyilatkozta.

Borbély Alexandra a 2018-as Oscar-gálán

Borbély Alexandra elmondta: “Hiszek abban, hogy van egy felettes hatalom, amely az ember életét irányítja. Én ezt a hatalmat Istennek hívom. Korábban sokszor előfordult, hogy nagyon szerettem volna valamit, de nem kaptam meg, és nem értettem, miért nem jött össze. Utólag pedig áldottam az eget, hogy végül úgy alakult minden, ahogy. Hogy például megkímélt attól, amire korábban annyira vágytam. Bízom a gondviselésben, hiszek abban, hogy jó irányba vezet (…) Most a film felé. Megbeszéltük Gáborral (Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója – a szerk.), hogy idén és jövőre nem próbálok új darabot. Ez az időszak a filmekről szól majd, hálás vagyok neki, hogy megérti ezt és minden segítséget megad, hogy forgathassak (…) Ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem játszom majd, a most is futó darabokban továbbra is szerepelek. Még nem hiányzik a színház, de jövőre, a filmek után biztosan újra vágyni fogom, hogy a színpadon lehessek. A társaság, a színházi közösség pedig továbbra is az életem része marad, ezen nem változtatnak a forgatások: a katonás kollégák az én budapesti családom” – hangsúlyozta.

Borbély Alexandra elárulta: “Mindig csodálkoztam, hogy némely kollégának még arra is marad energiája, hogy a hétköznapokban is színészkedjen. Tőlem ez távol áll, minden az arcomra van írva, a folyamatos szereplés nekem terhes. Nem is hiányzik, hogy bulvárlapok címlapján szerepeljek a magánéletemmel. Ezt is meg kellett tanulnom: nemet mondani és páncélt növeszteni, nem kitárulkozni mindenkinek (…) Ma már nem sírok, ha nemeket kapok az életben, hanem megbeszélem magammal, Szandra, ez most valamiért nincs, de majd értelmet nyer, hogy miért nem. Nemsokára vagy évek múlva, de egyszer mindenképp kiderül (…) Ahogy idősebb leszek, ahogy egyre jobban megismerem magam, egyre elfogadóbb leszek. Igyekszem mindenből tanulni. Jobban is szeretem azt, aki most vagyok. Korábban nem értettem, miért mondják a nők, hogy harminc fölött kezdődik az igazi élet: most már kezdem érteni. Soha semmiért nem cserélném el ezeket a kis szarkalábakat és azokat az emlékké vált eseményeket, amelyek fontos dolgokra tanítottak meg. Sokat tanultam. Már nem akarok mindenkinek megfelelni” – szögezte le a színésznő.

A teljes cikk a Diéta és Fitneszben olvasható.