“A túlbeszéd a rendező dolga” – Seres Tamás válaszolt

2018 július 09. hétfő, 8:06

Színpadra álmodta Gyarmati Fanni, Polcz Alaine és Csokonai Lili életét, az előadások nyáron országszerte láthatók. Seres Tamás rendezőt a Válasz.hu kérdezte.

 

A Válasz.hu cikkéből:

“Sok mindennel foglalkozom, de ez a nyár legfőképpen a Gyarmati Fanni naplójából készített prózai színpadi előadás miatt erős, több mint tíz állomáson vagyunk túl eddig. Idén nyáron a Kultkikötőben három előadásunk is lesz, először a Tizenhét hattyúkat játssza Majsai-Nyilas Tünde Esterházy Pétertől, utána a Kérem, én még nem játszottam Bíró Eszterrel és Trill Zsolttal, majd augusztusban a Bilincs a szabadság legyen következik Balsai Mónival és szintén Trill Zsolttal, de több más fesztiválon is leszünk a darabokkal” – sorolta Seres Tamás.

Trill Zsolt és Seres Tamás / Fotó: Éder Vera

Trill Zsolt és Seres Tamás / Fotó: Éder Vera

A Tizenhét hattyúk Csokonai Lili művészi álnéven jelent meg Esterházy tollából valamikor a rendszerváltás környékén és egy Élet és Irodalom-cikk “buktatta le” az írót. “Brutális, frontális előadás abban az értelemben, hogy Esterházytól megszokott módon elhangoznak káromkodások is, de nem ezeken van a hangsúly. A természetes, ma már jóval lazább köznyelvet beépíti a korabeli mondatokba, az irodalmi nyelvbe, és ennek következtében elképesztően izgalmas hatás, történet alakul ki minden bensőségével és külsőségével együtt. Az előbbin azt értem, hogy ez a lány mégis csak kerekesszékbe kerül, konkrétan az előadás felétől Majsai-Nyilas Tünde is kerekesszékben játszik. Ebben a szerepben végre meg tudja mutatni az egyébként félelmetes színészi attitűdjén túl az akrobatikus képességeit is, gyakorlatilag kortárs táncművészeti mozdulatokat csinál végig – miközben a kerekesszékben ül. És közben mondja ezt a normális ember számára megtanulhatatlan 17. századi szöveget, ami önmagában is bravúr – Esterházytól és tőle is” – fogalmazott Seres Tamás, aki az interjúban azt is elmondta, hogy a „túlbeszéd” a rendező dolga, amikor instruál, segít, amikor keresik a figurát a színésszel; de aztán jön a színész és “játékkal, tekintettel, gesztusokkal, dinamikával, a dialógok mögötti hátsó tartalom érzetével, sugallásokkal, attitűdökkel mindent át tud adni.”

Őszi terveiről elárulta, hogy Fischer Iván Lakásszínházában Andrássy Katinka naplójára van felkérésük, egy éve készülnek rá Hámori Gabriellával. “Andrássy Katinka egy memoárt írt, végigrohant rajta a 20. század, ennek összegzéseként született a naplója. Maga a könyv kétélű fegyver, különleges történelmi adalékokkal. Károlyinak sok történelmi kataklizmát a nyakába varrnak – annak, aki a politikájával nem is ért egyet, másik olvasat lesz a feleség nézőpontja. Nem lehet értékítéletet mondani ezek után anélkül, hogy valaki látta volna a darabot. A történelem nagyon visz minket, húz bele a darabba” – hangsúlyozta a rendező.

A teljes interjú itt olvasható.