Tenki Dalma: “A színházban mindig vidám vagyok”

2018 július 11. szerda, 8:31

Tenki Dalma a Miskolci Nemzeti Színház egyik legfoglalkoztatottabb fiatal színésznője: 9 előadásban is játszik, köztük több főszerepet. A színésznőt a Hvg.hu kérdezte.

A Hvg.hu cikksorozata az 1990 után született magyar színésznők közül választotta ki azt a húszat, aki eddig a leginkább észrevetette magát mozifilmekben, tévésorozatokban és kisfilmekben, illetve a közeljövőben várható a berobbanása.

Tenki Dalma

A Hvg.hu interjújából:

Tenki Dalma elárulta: “Nagyon sokszor sírok, utoljára tegnapelőtt. Nekem a sírás terápia jellegű, utána megkönnyebbülök (…) De a színházban ezt nem mutatom soha, ott mindig vidám vagyok. Esténként jön ki, amikor hazamegyek (…) Önző vagyok, és türelmetlen. Nem figyelek azokra, akik közel állnak hozzám, hanem abban ölöm ki az energiáimat, hogy olyan embereket szórakoztatok, akik nem érdemlik meg, és már nem marad azokra, akik megérdemelnék. Egyetemen ez nagyon jellemző volt, sokan mondták, azóta próbálok figyelni rá” – szögezte le a színésznő.

Arra a kérdésre, hogy melyik teljesítményére a legbüszkébb, Tenki Dalma így felelt:Györgyikét mondanám, a legutóbbi bemutatómat. Sokat raktam bele, sokat kaptam tőle. A Vízkereszt pedig azért fontos, mert a szegedi Dóm előtt eljátszhattam Violát, ami egy óriási kihívás (…) Az első nagy főszerepem a Mezítláb a parkban volt Kaposváron, arra nagyon rossz kritikát kaptam. Azt írták, fantasztikus az előadás, de engem nagyon lehúztak benne. Az fájt. A színház akkori igazgatója fel is hívott telefonon, hogy nehogy begörcsöljek, a rossz kritikát is lehet jól kezelni, nézzem meg, mi lehet jogos. Fél oldalon keresztül kaptam benne az osztást, és találtam sok olyan dolgot, amiben igaza volt a kritikusnak. Végül is tanultam belőle, de abban a pillanatban, amikor elolvastam, szörnyű volt” – mondta.

Tenki Dalma, Gáspár Tibor / Miskolci Nemzeti Színház: Györgyike drága gyermek / Fotó: Gálos Mihály Samu

Tenki Dalma kiemelte: “Gyerekkorom óta nagyon sok mindent oldottam meg egyedül. Mindig azt éreztem, hogy nekem van erőm, kitartásom, én elég vagyok mindenhez egyedül. Ez biztos valamiféle menekülés is Réka (Tenki Réka, színésznő, Tenki Dalma nővére – a szerk.) árnyékából. Hogy én képes vagyok arra, hogy egyedül végigmenjek ugyanazon az úton. És ez gyerekkorom óta van, mert mindig ő volt a nagyobb, és mindig ugyanazokba az iskolákba jártunk. Én rosszabb gyerek voltam mindig, elevenebb (…) Az a fehér bőr, szőke haj, amit Réka kívülről jelent, annak én a teljes ellentettje vagyok, ami nagyon jó. Viszont nagyon sok mindenben hasonlítunk, az érzékenységünkben, abban, hogy mindketten áldozattípusok vagyunk. Az első időszakban csak áldozattípusú karaktereket osztottak rám, az elmúlt egy-két évben kezdtem csak erősebb, karakán, nem feltétlenül szimpatikus nőket kapni” – nyilatkozta.

A teljes cikk itt olvasható.