Udvaros Dorottya - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Udvaros Dorottya - fotó: Eöri Szabó Zsolt

Udvaros Dorottya lett a Nemzet Színésze

Udvaros Dorottya kapta a Nemzet Színésze elismerést azzal, hogy a cím jelenlegi tizenegy birtokosa őt választotta a 2023. május 8-án elhunyt Máthé Erzsi helyébe. A most eltávozott színészlegenda helyére a grémium június 26-án választotta meg az új tagot, akit a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila értesített a döntésről.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre. A testületnek az elmúlt időszakban sajnálatos módon évente volt feladata: 2020-ban Andorai Péter, 2021-ben Törőcsik Mari, 2022-ben pedig Haumann Péter helyére kellett új tagot választani. A Nemzet Színésze címet jelenleg Király Levente, Bodrogi Gyula, Tordy Géza, Molnár Piroska, Cserhalmi György, Szacsvay László, Almási Éva, Csomós Mari, Jordán Tamás, Lehoczky Zsuzsa és Balázsovits Lajos viseli, ők döntöttek most az új tag személyéről.

Máthé Erzsi életének 95. évében, néhány nappal a május 16-i születésnapja előtt hunyt el. A Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. Máthé Erzsi az Országos Színészegyesület iskolája után 1948-ban a Vígszínház tagja lett, a következő szezonban Pécsre szerződött, onnan pedig 1952-ben tért vissza Budapestre a Nemzeti Színházba, majd 1983-ban alapító tagja lett a budapesti Katona József Színháznak, és ott játszott a 2012-es visszavonulásáig. Pályafutása alatt megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb szerepet játszott, a lehető legváltozatosabb műfajokban. Klasszikus szerepei között volt például Gertrudis királyné, vagy a Tragédia Évája is, de sokszor feltűnt a színpadon komikaként is. 

A Nemzet Színészének most megválasztott Udvaros Dorottya a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1978-ban a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1981-ben tagja volt a Nemzeti Színháznak (jelenlegi nevén a Pesti Magyar Színháznak). Ezt követően alapító tagja volt a Katona József Színháznak, majd az Új Színházban és a Bárka Színházban játszott. 2002 óta a Nemzeti Színház tagja. 

Pályafutása során számtalan színházi és filmszerepben nyújtott feledhetetlen alakítást. Munkásságát 1983-ban Jászai Mari-díjjal, 1990-ben Kossuth-díjjal, 2022-ben a Magyar Filmakadémia életműdíjával is kitüntették. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára. 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!