Udvaros Dorottya: “A színházi próbafolyamat szenvedélyes harcok sorozata”

2018 július 12. csütörtök, 8:06

Mindig, minden előadásra kitalál valamit, amitől az kicsit más lesz, mint amit begyakorolt. Udvaros Dorottyát a Nők Lapja kérdezte.

A Nők Lapja cikkéből:

Évekkel ezelőtt, még a Bárka Színház időszakában kopaszra vágatta a haját egy szerep kedvéért. Udvaros Dorottya ma is megtenné, ha egy alakítás erősebb, hitelesebb lehet általa. “Viszont, ha csupán arról lenne szó, hogy így jobban lehet reklámozni a darabot, oda lehetne hívni tíz tévétársaságot és húsz bulvárlapot, és palávert csapni, hogy ‘jé, kopasz az Udvaros!’, akkor elküldöm a francba, aki ilyen hülyeséget kitalált. Az előadásért mindent, a linkségért semmit!” – fogalmazott a művésznő.

Udvaros Dorottya / Fotó: Kallos Bea, MTI

Udvaros Dorottya / Fotó: Kallos Bea, MTI

Udvaros Dorottya az interjúban elárulta, tud makacs és eltökélt is lenni, ha biztos az igazában. “A színházi próbafolyamat nem kedélyes kávéházi csacsogás, hanem kemény, kegyetlen, szenvedélyes harcok sorozata. Sok akarat csap össze, sokféle igazság. (…) Ez egy ilyen pálya. Csak így éri meg. Néha tényleg ráérez valamire az ember, és zsigerből jól csinálja, de ez a legritkább eset. A zöme azzal kezdődik, hogy önmagammal kezdek el küszködni. Először, hogy megértsem annak a lényegét, aztán, hogy ráérezzek, miként is szeretném, miként is kéne majd a színpadon megvalósítani. Olvasom, hogy írók, festők, szobrászok milyen kegyetlen küzdelmeket vívnak alkotás közben önmagukkal, pedig előttük csak üres papír, vászon vagy gránitdarab van, nekünk pedig más emberek elképzelésein, akaratán keresztül kell megvalósítani azt, amit éppen a legjobbnak gondolunk. Amikor elolvastam a darabot, én is mást képzelek róla, a rendező is, a partner is, a többi színésztárs is. Ezek ütköznek próbáról próbára, és ugyan ki az, aki biztosan el tudja dönteni, hogy ezek közül kinek van igaza, melyik a jó?” – fejtette ki a színésznő.

Udvaros Dorottya azt is elmondta, hogy mindig, minden előadásra kitalál valamit, amitől az kicsit más lesz, mint amit begyakorolt. “Amíg nem kerül sor erre, addig izgulok, hogy vajon mennyire jön be, milyen lesz, utána pedig vagy feldobottabban folytatom, vagy gőzerővel igyekszem jóvátenni, ha éppen felsültem” – mesélte a Nemzeti Színház  társulati tagja, aki azt is megosztotta az olvasókkal, hogy mi alapján dönt egy-egy megkeresésnél: “Főként, hogy kik a partnerek, hogy izgat-e maga a szerep, és persze az is számít, hogy mennyi a gázsi. Volt már, hogy aránytalanul nagy pénzért elvállaltam valamit, mert otthon tornyosultak a számlák, de senki nem lelte nagy örömét a munkában. Viszont egyre többször van, amikor tehetséges csapat gyűlik össze, csak tényleg egy fityingjük nincs, ilyenkor boldogan elvállalom névleges fizetségért is.”

A teljes interjú a Nők Lapjában olvasható.