12 új művész mutatkozik be a szegedi színházban

2018 július 15. vasárnap, 7:31

A Szegedi Nemzeti Színház új főigazgatója szerint a nézők bizalmát és a változásokra való nyitottságát mutatja az előbérletezés sikere. Barnák Lászlót a delmagyar.hu kérdezte.

 

A delmagyar.hu cikkéből:

Rendben zajlott az átadás-átvétel a Szegedi Nemzeti Színházban, amelyet július elsejétől Barnák László színész-rendező igazgat. A direktor elmondta, az intézmény gazdasági helyzetét megismerve tartja magát korábbi alapvetéséhez, hogy a színház nyereségorientált intézmény, vagyis a támogatások mellett további forrásokat kell bevonni a működésbe.

Barnák László / Fotó: Rosta Tibor, MTI

Barnák László / Fotó: Rosta Tibor, MTI

A direktor az önkormányzattal a színház szolgálati lakásainak a felújításáról egyeztetett, hogy a városba érkező művészeknek olyan lakhatási körülményeket tudjanak biztosítani, amelyek méltók egy nemzeti színházhoz. Ezenfelül a dorozsmai raktár és műhelybázis felújítását tartaná fontosnak, amire az elmúlt évtizedben nem tudott pénzt, energiát fordítani az intézmény. Strukturális átalakítások is lesznek, a színház vezetéséhez csatlakozik Kállai Ákos színházpedagógus, illetve lesz ismét ügyvezető igazgató, méghozzá Juhász Péter személyében. A színház és a szabadtéri kapcsolatát is szeretné szorosabbra fűzni, Herczeg Tamás igazgatóval is többször tárgyalt Barnák arról, hogy miként tudnák a színházba járást úgy népszerűsíteni közösen, hogy abból mindkét intézmény profitáljon.

A tervek között szerepel a regionális kamaraszínházi fesztivál felfrissítése is. Barnák egyrészt korábbra hozná az időpontját, másrészt ki is bővítené a meghívottak listáját. Már felvette a kapcsolatot az újvidéki és a temesvári színház vezetőivel, s előadásokat is választottak a jövő évre. Elárulta, a Finálé névtől is megválnak, ReKamié Fesztivál lesz a jövőben a neve. A THEALTER-t rendező Maszk Egyesülettel is szorosabb lesz a kapcsolat egy előadássorozat keretében, amely a HétFü nevet kapta, a hétfői függetlenek rövidítéseként. Ennek keretében minden hónapban lesz egy olyan hétkezdő nap, amikor a Maszk szervezésében érkezik egy-egy produkció a kisszínházba.

Augusztus elsejétől 9 társulati tag hagyja el a Szegedi Nemzeti Színházat, ám 10–12 művész érkezik, s Barnák László szerint hamarosan új kedvencei is lesznek a színházba járóknak. Horgas Ádám három castingot is tartott, ahol több olyan fiatalra felfigyeltek, akik itt, Szegeden debütálnak. Érkezik továbbá Szávai Viktória is vendégként Az utolsó üzlet című előadásba, de Menczel Andreát és a Junior Prima Díjjal elismert Rétfalvi Tamást is láthatja a közönség.

Forrás: delmagyar.hu