Harsányi Gábor: “Mindegyik darabom olyan, mintha kicsit a gyermekem lenne”

2018 július 15. vasárnap, 8:18

Júniusban ünnepelte 73. születésnapját, ez az idén is számvetésre ösztönözte, de a mérleg azt mutatja, hogy rengeteg ötlete van. Harsányi Gábort a Vasárnap Reggel kérdezte.

A Vasárnap Reggel cikkéből:

“Sajnos nem tudom megkerülni, hogy ilyenkor számvetést készítsek, egy tabula rasát, de erősnek, egészségesnek érzem magam. Persze néha itt fáj, ott fáj, de ez fel sem tűnik, ha dogozhatok. Sok ötletem van, és lehetőségeim is vannak azokat megvalósítani. Most kerül színpadra a Bazi nagy magyar lagzi című darabom. Ez az igazi születésnapi ajándék. Ez a tizennegyedik darabom, de mindegyik olyan, mintha kicsit a gyermekem lenne. Van annyi gondolat-, szeretetfölöslegem és annyi energiám, hogy alkossak még szép dolgokat az életemben” – fogalmazott Harsányi Gábor, aki hozzátette, hogy tehetséges fiatalokkal dolgozik, akiktől ő is nagyon sokat tanul.

Harsányi Gábor

Harsányi Gábor

A színésznek három gyereke, két unokája és egy hosszú házassága van. Arra a kérdésre, hogy mi a titka a boldog családi életnek, így felelt: “Fordítanék a kérdésen, mi az oka a sok válásnak a művészvilágban? A szórakoztatóiparban a legfontosabb napok a péntek, szombat és a vasárnap, egy sokat foglalkoztatott művész ezeken az estéken dolgozik. Ezt kevés nem művészvilágban dolgozó házastárs bírja jól. A feleségem szerencsére bírta, nagyszerű anya és ezért élünk több mint 40 éve együtt. Persze a kísértésnek is ellent kell tudni állni, fiatalkoromban engem is sok ért. 1967-ben már főszerepet játszottam a színpadon, 1968-ban pedig már tévéfilmben is. A házasságkötéseimig éltem a bohó ifjak életét.”

Harsányi Gábor szerint az önfegyelmét a sportnak is köszönheti. “A karate megóvott a narkotikumtól, a nagyképűségtől, megtartotta bennem az alázatot a munkámmal és másokkal szemben, valamint az önfegyelmet is, igen. Nagyon ajánlom a mai fiataloknak is a küzdősportokat. A formagyakorlatok segítenek megőrizni az önbizalmat, az önbecset és az egészséget” – szögezte le a művész, aki az interjúban arról is beszélt, mennyire bírja jól a kritikát. “Nagyon tisztelem a másik embert, ezért elfogadom a jóindulatú, építő kritikát, de az irigységet nem szeretem. Azt nehéz kivédeni. Olyan rövid ez az egész élet. A Thália Színházban a Somogyvári Rudival, a Nemzetiben Bessenyivel, Kállaival, Agárdival, Raksányival játszottam, olyan nagyságokkal szerepeltem filmekben, álltam színpadon, akiktől nagyon sokat tanulhattam. Emlékszem, hogy mindegyikük azt mondta az utolsó interjújában, hogy jó volt élni” – mesélte a színész.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok