Kautzky Armand: “Akkor is színész vagyok, ha rendezek”

2018 július 17. kedd, 9:01

Szeret eljátszogatni a gondolattal, hogyan alakult volna az élete, ha egy évvel korábban vagy egy évvel később vették volna fel a Színművészetire. Kautzky Armandot az Erzsébetváros kérdezte.

 

Az Erzsébetváros cikkéből:

“Csúnyán fogalmazva, úgy gondolom, a figyelem középpontjában állóknak ‘benne van a gázsijában’, azaz kötelessége úgy kinézni, úgy beszélni, olyan elveket vallani, ami példaértékű. Ez nem mindig könnyű, de akkor is. Főleg ebben a világban – kb. 50 éve elindult a kozmopolitizmus, itt is vagyok, ott is vagyok, sehol sem vagyok otthon, és mindenhol otthon vagyok. Nekem ez mindig életidegen volt. Én mindig európai voltam, és magyar. Most, amikor mindenki jön-megy, különösen fontosnak érzem, hogy beszéljünk arról, mi az, hogy gyökér vagy tartozni valahová, és az milyen kötelezettségekkel jár” – hangsúlyozta Kautzky Armand.

Kautzky Armand / Fotó: MTI

Kautzky Armand / Fotó: MTI

A színész elárulta, szeret eljátszogatni a gondolattal, hogyan alakult volna az élete, ha egy évvel korábban vagy egy évvel később vették volna fel a Színművészetire, és más osztályába kerül, más szellemiség veszi körül. “Lehet, hogy akkor már nem is lennék a pályán, mert nem lett volna nekem való az az irány. Vagy éppen szárnyalnék. De ezekre persze nem tudok válaszolni, afölött tudok diszponálni, ami lett” – tette hozzá.

“Elégedett vagyok, meg nem is. Túl azon, hogy az ember akkor áll meg a fejlődésben, ha elégedett lesz önmagával – ezt nem engedhetjük meg magunknak sem színészként, sem emberként -, kell, hogy valami mindig sarkalljon minket, hogy valami újat tudjunk mutatni magunkból a világnak. Amiatt is elégedetlenkedhetnék, hogy jelenleg szabadúszó színész vagyok, de a lelkemben nem vagyok az. Én igazán társulatban tudom elképzelni magam, mint ahogy a pályám első 20 éve a Madách Színházhoz kötődött. Hűséges voltam, amíg volt társulat, én ott voltam. Azután az Új Színházban voltam tag, most pedig szabadúszó vagyok. El kell fogadnom ezt a ma divatos létformát, de nem tölt el örömmel” – mondta Kautzky Armand, aki az utóbbi időben egyre többet rendez. “Én alapvetően színész vagyok, akkor is színész vagyok, ha rendezek. Az sosem fog megtörténni, hogy a színészetet felváltja a rendezés. Az viszont biztos, hogy a színészetem sokkal gazdagabb, amióta rendezek” – tette hozzá.

A teljes interjú az Erzsébetvárosban olvasható.