“Minden annyi idő alatt készül el, amennyi van rá” – Patkós Márton és Tasnádi Bence válaszolt

2018 július 17. kedd, 7:35

Július 21-én mutatják be a Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren Shakespeare Rómeó és Júliáját Dicső Dániel rendezésében. Tybaltot Patkós Márton, Mercutiót Tasnádi Bence játssza. A színészeket a Deszkavízió kérdezte.

A Deszkavízió cikkéből:

Előző évben voltam itt először a Liliommal, akkor annak nagyon örültem, mert az egy nagyon jó szerep, és jól is éreztem itt magam. Dani hívott idén is, én pedig örömmel jöttem. Elég rövid idő jut mindig az előadásokra, tavaly is összesen három hetünk volt összerakni az egész darabot, azért ez így elég durva vállalkozás, és ez a mostani munka sem kevésbé az, a Rómeó és Júliára is ennyi időnk van csak” – számolt be Patkós Márton.

Tasnádi Bence és Patkós Márton a Rómeó és Júlia próbáján / Fotó: Várady Nikolett, deszkavizio.blog.hu

Tasnádi Bence és Patkós Márton a Rómeó és Júlia próbáján / Fotó: Várady Nikolett, deszkavizio.blog.hu

Tasnádi Bence elmondta, a Katonában készült Gondnokság során megtanulta, hogy minden annyi idő alatt készül el, amennyi van rá. “A határidő jó múzsa. Szerintem három hét alatt is össze lehet rakni, nem feltétlenül lesz rosszabb, mintha két hónapunk lenne rá. Azt tapasztalom, hogy egy 8 hetes próbafolyamat alatt nagyon kényelmesen haladgatunk, az első két hét például a szövegtanulásról szól, amit itt viszont nem engedhetünk meg magunknak. Nagyon gyorsan be kellett fogadni az anyagot, hogy aztán tudjon ülepedni” – tette hozzá.

“Én sajnos nem tudom azt mondani, hogy ismerem a darabot, hiába láttam, nem foglalkoztam vele korábban. Ez még csak a harmadik próbám, a héten csatlakoztam be, mert előtte Szegeden voltam a Hegedűs a háztetőnt játszani, de ma pont a Bencével közös részeket néztük, és valahogy az jutott eszembe, hogy Tybalt egy gőzmozdony. Összesen három jelenete van, az első kettőben bőszködik, föl van háborodva, majdhogynem letépi a többiek arcát… Szerintem ebben a Tybaltban benne van, hogy nem szándékosan ölte meg Mercutiót, megnézi, hogy él-e még, nem akarta ő, hogy ez történjen. Nagyon nem tudom ezt a figurát túlbonyolítani, mert ez egy pici szerep, mondjuk emiatt a kibontása is elég nehézkes. Elvakultnak, önzőnek, nagyképűnek látom” – jellemezte szerepét Patkós Márton.

Tasnádi Bence szerint Shakespeare-nél jellemzőek a funkcionális szerepek, Tybalt pont ilyen. “Kell egy báty, akinek az a dolga, hogy casus bellit szolgáltasson a két család között, ami miatt össze lehet feszülni, illetve ami miatt végképp ellehetetlenül a két fiatal szerelmes frigye” – fogalmazott.

A teljes interjú itt olvasható.