“Színház nélkül az élet tulajdonképpen öncsonkítás lenne” – Hegedűs D. Géza válaszolt

2018 július 18. szerda, 7:43

A Szegedi Szabadtéri Játékok Rómeó és Júlia című előadásának rendezőjét a Deszkavízió kérdezte.

Július 27-én mutatják be a Szegedi Szabadtéri Játékok idei egyetlen prózai, nagyszínpados produkcióját, a Rómeó és Júliát. Az előadás rendezője Hegedűs D. Géza, aki már negyvenöt éve a Vígszínház társulatának meghatározó színésze. Az alkotót a Deszkavízió kérdezte.

A Deszkavízió cikkéből:

“Shakespeare a legcsodálatosabb szerző, a munkássága olyan kincsestára a drámairodalomnak, hogy nincs kor, amiben ha belerévedünk a darabjaiba, akkor ne reflektálna éppen a mi pillanatunkra. Olyan szép olvasni a történetben – a sivár találkozások hétköznapi útvesztőiben, a középszerűség atmoszférájában, amikor középszerű döntések születnek -, hogy két fiatal, a szerelem kiválasztottjai, az emberi minőség maximumáig fokozzák egymást, s megértik, hogy e világban, amelyben a találkozásuk ilyen magasságokba röpíti őket, nincs lehetőség arra, hogy a szerelmük kiteljesedjen, ezért meghalnak egymásért. Az az igazság, hogy tulajdonképpen már egy éve eldöntöttem, hogy a Rómeó és Júliával szeretnék foglalkozni. A Színművészetin mint tananyaggal, a növendékeimnek köszönhetően számtalanszor találkoztam a művel, miközben én magam sosem játszottam el Rómeót, de minden ember életében van olyan pillanat, amikor ő Rómeó és/vagy Júlia” – mondta Hegedűs D. Géza.

Hegedűs D. Géza / Fotó: meglepetes.hu

Hegedűs D. Géza / Fotó: meglepetes.hu

A rendező szerint külön izgalmas és jó lehetőség, hogy megkapta azt a szabadságot, hogy azokkal a színész kolléganőkkel és kollégákkal dolgozhat, akik a darab olvasásakor inspirációként megjelentek a képzeletében. “Szinte már úgy olvastam a szövegkönyvet, hogy láttam magam előtt a színészeket. A sok összetevő közül az egyik fontos tényező az volt, hogy a kollégák mind nagyszerű beszédkészséggel rendelkezzenek, hogy Mészöly Dezső drámai, költői szövegű fordítása a legutolsó sorban ülő nézőhöz is hitelesen és érvényesen jusson el. Azon drukkoltam csak, hogy beleférjen az általam felkért barátok életébe ez a nyári munka, és nagy szerencsémre, mindenki, akire gondoltam, itt van” – tette hozzá a Vígszínház művésze.

Hegedűs D. Géza több növendéke is szerepet kapott az előadásban. “Nem csak nekik, sokak számára mélyvíz lesz, mivel nem mindenki játszott még a Szegedi Szabadtéri Játékok kilencszáz négyzetméteres színpadán. Azért is gondoltam a diákokra, mert egyrészt sok szereplője van a főhősökön kívül a darabnak, másfelől az ő fiatal energiájuk és lendületük, ami át fogja szőni az előadást, rendkívüli dinamikát ad majd egy-egy jelenetnek. Ezt a jelenlétet már most a próbák során érezni. Jó, ha a növendékek megmerítkeznek egy ilyen munkában, főként hogy egyetemen kívüli feladatot még nem nagyon csináltak. Rácsodálkozhatnak egy felnőtt színházi próbafolyamatra, megismerhetnek nagyszerű kollégákat, láthatják hogyan gondolkoznak, milyen nehézségekkel küzdenek ők is. Megértik ezáltal azt, hogy bár vannak generációs és tapasztalatbeli különbségek, de egy jelenet megoldásánál ezek nem számítanak, leomlanak úgymond a tekintély falai és mindenki ugyanarról a startvonalról indul el, hogy eljusson a szerep megvalósításáig. Örülök, hogy aki tudta, elvállalta ezt a feladatot és itt vannak velem” – mondta a Rómeó és Júlia rendezője.

A teljes interjú itt olvasható.