„Sok múlik azon, ki milyen versenyistállóból érkezik” – Bányai Kelemen Barna és Mátray László válaszolt

2018 július 19. csütörtök, 8:18

Egyikük Alföldi Róbert, másikuk Vidnyánszky Attila vezető színésze – és jó barátok. Bányai Kelemen Barnát és Mátray Lászlót a Válasz.hu kérdezte.

 

A Válasz.hu cikkéből:

Bányai Kelemen Barna Alföldi Róbertnél vagy Mohácsi Jánosnál kapja a főszerepeket, Mátray László Vidnyánszky Attila főhőseit alakítja. Arra a kérdésre, nem félnek attól, hogy egyik vagy másik oldal „díszszékelyévé” válnak, Bányai Kelemen Barna elmondta, ez így soha nem fogalmazódott meg benne, de az biztos, hogy akaratlanul is belecsöppent az ember ebbe a “kétoldaliságba”. Ő már hallotta vissza magáról, hogy „Alföldi embere”.

Bányai Kelemen Barna, Mátray László

Bányai Kelemen Barna, Mátray László

“Emlékszem, amikor először találkoztunk itt Budapesten, Bánfalvi Eszter mondta is, milyen érdekes lenne egy kétszemélyes előadásban játszanunk Barnával, vagy ketten egy csapattal, és talán még felvetődött Szikszai Rémusz – szintén romániai magyar színész-rendező – neve is, hogy ő rendezné. Talán akkor ez a baloldali-jobboldali fal leomolhatna, és nem volna értelme annak, hogy egyik vagy másik oldal ‘székelye’. Mert én egy percig sem gondolkodtam azon, hogy Barna a ‘másik’ oldal színésze. Ezen legfeljebb kuncogni lehet, én legalábbis azt akarok” – fogalmazott Mátray László.

A Nemzeti Színház 2018/19-es évadában Mátray Lászlónak nincs premierje. “Semmi különös, nem zártuk le a közös munkát, csak Vidnyánszky Attila látta, hogy nehéz a sepsiszentgyörgyi színházat és a Nemzetit állandóan egyeztetni. Én megteszek mindent, de a szentgyörgyi színházban is sok szerepem van, így nehezen lehetett a budapesti előadásokat tervezni. Amikben játszottam, azokat viszem tovább, de most nem vállaltam új feladatot” – mondta a színész.

Arra a felvetésre, hogy van-e, amiben különbözik egy székely színész a többi kollégától, Bányai Kelemen Barna így válaszolt: “Sokszor próbáltam már ezt megfogalmazni. Nagyon sok múlik azon, hogy ki milyen műhelyből, versenyistállóból érkezik. Például híresen jó a sepsiszentgyörgyi színház, a generációmból és később is mindenki oda akart szerződni, vagy Kolozsvárra. De az biztos, hogy az alázat mellett van bennünk egy másfajta munkamorál: meg akarjuk csinálni, kitartunk, és mivel nekünk a mestereink otthon vannak, más a viszonyunk az itteni rendezőkkel, igazgatókkal.” A színész azt is elárulta, jelenleg nincs más vágya és terve, mint beilleszkedni és helytállni a Katonában. “Azt hiszem, ez önmagában elég nagy feladat” – tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.