“A közöset kell kutatni” – Hámori Gabriella válaszolt

2018 július 20. péntek, 8:00

Castingok, mono­drámák és altatódalok – elsősorban ezekben a műfajokban mozog otthonosan mostanában. Hámori Gabriellával anyaságról és a magyar színésznők valóságáról beszélgetett az Elle. LAPSZEMLE.

Hámori Gabriella

Az ELLE interjújából:

Arra a kérdésre, hogy milyen számára az anyaság, Hámori Gabriella így felelt: “Az érzés más, nagyon érzékeny lettem, és másképp nézem a körülöttünk élőket, például azokat, akiknek sokkal nehezebb. Amikor Lotti éjszaka felébred, és megnyugszik a karomban, sokszor eszembe jutnak azok, akik ezt nem kaphatják meg. Ezért egyre fontosabbnak érzem az emberek közötti összetartást, az együttérzést azokkal, akikkel látszólag nem sok közös van a sorsunkban. Engem erre nevel ez a törékeny állapot, ami a szülővé válás útja” – nyilatkozta.

Egy nyugat-magyarországi csárdában érte az üzenet a Mission Impossible készítőitől, hogy castingra hívják Tom Cruise partnernőjének szerepére. Hámori Gabriella azonban nem ment el a szereplőválogatásra: “Ott kellett volna hagynom az aktuális színházi produkciót, és tudtam, ha ezt meg is teszem, akkor sem valószínű, hogy én kapom meg a szerepet. Az, hogy húsz-harminc lány közül benne maradj a végső kettőben, önmagában is nagy eredmény, de akkor még mindig nincs meg a munka. Az itthoni közegem viszont mindig megtart, nem álmodozhatok a rovásukra. Egy nagyobb külföldi casting rengeteg készülést igényel, bár ha kudarc is a vége, a nyelv- és szövegtanulást akkor is élvezem. Most éppen a Berlin Station (német–amerikai thrillersorozat – a szerk.) egyik főszerepének a castingján vagyok túl, és nagyon jó visszajelzéseket kaptam” – mesélte.

Hámori Gabriella / Gyarmati Fanni naplója / Fotó: Győrffy Árpád

Gyarmati Fanni naplója című előadásáról Hámori Gabriella elmondta: “Minden értelemben sokat tanultam belőle. Például azt, hogy semmit ne gondoljunk tökéletesnek, mert soha semmi nem egyértelműen jó és szép. Korábban a Radnóti–Gyarmati-házasságot is túlidealizáltuk. A Beck Judit-történetből (festőnő, Radnóti Miklós szeretője – a szerk.) pont az érdekelt minket, Fanni hogyan fogadta el azt a nőt, aki olyasmit tudott megadni a férjének, amit ő nem. Radnóti és Fanni kapcsolata túlélte ezt a viszonyt, Beck Judit képe ott lógott a 102 éves Fanni haláláig az ágya fölött. De nem erre hegyeztük ki az előadást, nem akartunk pletykálkodni. Így is rengeteg ma is érvényes kérdéskört és állítást találtunk a naplóban az előadáshoz. Szeptemberben egy másik izgalmas nő, Károlyi Mihályné naplóját mutatom be, aki fegyelmezett, konzervatív arisztokrata világból jött, majd a kommunizmussal szimpatizáló, Trianon egyik főbűnösének tartott „vörös gróf” felesége lett. Ezek a kettősségek az emberi identitásban is nagyon érdekelnek, nem beszélve az ország jelenlegi, skizofrén állapotáról (…) sok konzervatív barátom van, és az alapvetően liberális értékszemléletem mellett van konzervatív családi örökségem is jócskán, amihez sok esetben szintén tartom magam. Nem lehet élesen két csoportra osztani egy társadalmat, nem lehet cél a megosztottság. A közöset kell kutatni” – szögezte le a színésznő.

A teljes cikk az ELLE magazin 2018. augusztusi számában található.

 
 

Kapcsolódó anyagok