“Nem féltem a színpadon, jó volt ott lenni” – Mészáros Blanka válaszolt

2018 július 21. szombat, 7:31

A Szegedi Szabadtéri Színpadon hamarosan esténként négyezer néző előtt lesz Júlia. Mészáros Blankát az Index kérdezte.

 

Az Index cikkéből:

“Amint megtanultam beszélni, és megkérdezték, mi akarok majd lenni, viccesen mindig olyanokat válaszoltam, hogy ‘ráncoskomikus’, színésznő vagy táncos. A szüleim bátorítottak, támogattak mindenben, habár az volt a monda mifelénk, hogy az egyetemre csak az kerül be, aki valakinek az ismerőse, rokona, vagy az, aki közel van a tűzhöz – Budapesthez –, pedig ez nem így van. Én ezzel nem foglalkoztam, csak csináltam a dolgomat, tanultam. Voltak lehetőségeim, amikben megnyilvánulhattam: művészi tornában, versmondó versenyen. De a legmeghatározóbb az volt, amikor elindult a gimnáziumi színjátszókör, és előadtuk a Godspellt meg a Képzelt riportot. Azt éreztem, hogy valahogy hatással vagyok az emberekre, pedig nagy valószínűséggel csak összevissza vekengtem; azóta se mertem visszanézni a felvételeket. De valahogy nem féltem a színpadon, jó volt ott lenni, jó érzés volt egy csapathoz tartozni, közösen gondolkodni” – mesélte a kezdetekről Mészáros Blanka.

Mészáros Blanka a Katona József Színház Ithaka c. előadásában / Fotó: Horváth Judit

Mészáros Blanka a Katona József Színház Ithaka c. előadásában / Fotó: Horváth Judit

A színművészetis felvételi első rostája után az egyetemnek három-négy telefonálásába került, mire meggyőzték, hogy tényleg továbbjutott, ő azt bizonygatta, hogy biztosan összekeverték valakivel. “Ennyire kishitű voltam. Amikor a harmadrosta után kimondták a nevemet, összeomlottam; szorongtam, nem tudtam, akkor most menjek-e színésznek, egészen augusztusig nem is döntöttem el. Anya mondta, hogy ne szórakozzak, az embert egyszer veszik fel, legalább próbáljam meg! Az önbizalomhiányomhoz az is hozzátett, hogy az akkori kedvesem nyíltan kimondta, ő nem szeretne színésznő barátja lenni. Ez nagyon fájt. És amikor beköltöztem a kollégiumba, kiderült, hogy nem fog működni a kapcsolat. Éreztem, hogy ide öt évre költözöm be. Az első félévben nem is mentem haza, csak karácsonykor, azt hiszem. Vannak, akiknek rossz élmény az egyetem, de én ott annyit fejlődtem öt év alatt, mint addig semmikor. Minden ismeretlen, minden más volt, mindig tudtak újat mondani” – mondta a színésznő.

“Amikor elvégeztem az egyetemet, több színház is hívott dolgozni. Nehéz döntés volt, hova menjek. Féltem, ha a Nemzeti Színház tagja leszek, akkor a közvélemény úgy ítéli meg, azért hívnak oda, mert ifj. Vidnyánszky Attila legjobb barátja vagyok. Sohasem akartam csókos lenni, olyan családból jövök, ahol ez teljesen elképzelhetetlen volt, az otthonról kapott értékrenddel. Pályakezdőként tudtam, hogy stresszes lesz az első pár év, az első munkahelyen. Végül komoly vívódás után úgy éreztem, az támogathatja a szakmai és emberi fejlődésemet, ha a Katona József Színház felkérését fogadom el, mert ott biztosan tiszta lappal indítok: egyedül leszek, és azonnal bekerülök a mély vízbe” – számolt be Mészáros Blanka, aki arról is beszélt, hogyan készül arra hogy a Szegedi Szabadtéri Színpadon hamarosan esténként négyezer néző előtt lesz Júlia. “Próbálom trenírozni magam arra, hogy nem kell izgulni, ez is ugyanolyan lesz, mintha a Katonában játszanék. Persze nyilván nem olyan lesz. De Hegedűs D. Géza a rendezőnk, azt érzem, jó kezekben vagyunk. Tudom, hogy a tanár úr felkészült; találkoztunk már, és beszélgettünk arról, hogy milyen intenzíven munkálkodik bennünk az anyag. Nagyon klassz lesz, nagyon várom” – mondta a Katona színésze.

A teljes interjú itt olvasható.