Káel Csaba: “A minőségi élethez a minőségi kultúra is hozzátartozik”

2018 július 23. hétfő, 8:00

Káel Csabával, a Művészetek Palotája vezérigazgatójával a szervezésükben megvalósuló fesztiválokról, virtuális valóságról, közönségnevelésről és a nagy nemzetközi díjak és elismerések fontosságáról beszélgetett az Origo.

Káel Csaba / Fotó: Dombóvári Judit

Az Origo cikkéből:

Káel Csaba kiemelte: “A Müpa a magyar és az európai művészeti élet egyik kiemelkedő központja. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ne csak figyeljük, de alakítsuk is a kulturális trendeket, kutatva és a kultúra területére adaptálva a legizgalmasabb és legújabb eszközöket, technológiákat, megoldásokat. Nem mindig könnyű ebben a hatalmas médiazajban minőségi kultúráról beszélni: a történetmesélés új, innovatív eszközeire van szükség. A Müpa-élmény része, hogy itt olyat láthat a közönség, amit máskor-máshol nem. Ez a fiatalabb generáció számára is nagy vonzerő (…) Nagyon érdekes, mert a fogyasztói társadalomban van egyfajta minőségkultusz, mindenki a minőségi autókra vágyik, bizonyos termékekből az emberek kifejezetten a luxuskategóriákat keresik, de a kultúrában ez még nem ilyen hangsúlyos. Pedig a minőségi élethez a minőségi kultúra élménye is szervesen hozzátartozik. Ez fokozottan érvényes Magyarországra, hiszen elképesztő a kulturális örökségünk, és az a feladatunk, hogy ezt megmutassuk, feldolgozzuk, generációról generációra elérhetővé, átélhetővé, élvezhetővé tegyük” – nyilatkozta.

A kortárs művészet meghatározó alkotóival, izgalmas köztéri programokkal, bemutatókkal készül az őszre a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely október 5–21. között várja a látogatókat. A fesztiválról Káel Csaba elárulta: “Ez a fesztivál a Budapesti Őszi Fesztiválból származik. Vitézy Zsófia volt a vezetője hét évvel ezelőtt: előbb a CAFe név és egy új arculat jelent meg, majd később, 5 évvel ezelőtt márkakommunikáció tekintetében és tartalmilag is elkezdtük újragondolni a fesztivált (…) egy nagyon izgalmas, mai fesztiválszövet ez, amiben mindennek helye van a kortárs zenétől a divaton át egészen a színházig. Az ide becsöppenő külföldieket is évről évre megérinti ez a hangulat, élvezik ezt az összművészeti pezsgést. A kulturális turizmus jelentősége hatalmas, a kutatások kiválóan mutatják, hogy az átélt élményeken keresztül az emberek sokkal szorosabban kötődnek egy-egy országhoz, vagy épp városhoz, ahogy azt is látjuk, hogy a kulturális turista a legmagasabb minőséget keresi – nem csupán akkor, amikor művészetet fogyaszt, de akkor is, amikor szálláshelyet, gasztronómiai csemegéket, éttermet, egyéb szabadidős programot választ” – mondta.

Káel Csaba hangsúlyozta: “A Müpa porgramját próbáljuk továbbra is úgy kialakítani, hogy minél több célcsoportot legyen képes megszólítani mind a Budapesti Tavasz Fesztivál, mind a  CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (…) A Müpa egy hatalmas kommunikációs felület, ami nemcsak kinyilatkoztatja, hogy „higgyétek el, Bartók isteni, hallgatni kell”, hanem megpróbál párbeszédet kezdeményezni a fiatalabb generációval is. Nagyon sok partneriskolánk van, egyetemi szakkollégiumokkal is jó viszonyt ápolunk. Azt gondolom, hogy a kulturális élményeken keresztül fejleszthető kreativitás arról is szól, hogy több irányból lássuk az életünkben felmerülő problémákat, így több esélyünk van megoldásokat találni is” – szögezte le a vezérigazgató.

A teljes interjú itt található.