“A 3K nemcsak egy szokványos művház” – Dicső Dániel válaszolt

2018 július 25. szerda, 7:30

Immáron hagyománnyá vált, hogy a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ saját szabadtéri előadással zárja az évadot. Idén a Rómeó és Júliát viszik színre, Dicső Dániel rendezőt a Deszkavízió kérdezte.

 

A Deszkavízió cikkéből:

“Az Óbudai Kulturális Központ több kultúrházat működtet, itt Kaszásdűlőn 5 éve nyitottak meg, ez a legfrissebb helyszín. Az volt az egyik törekvés, hogy a különböző programok között a színház domináljon leginkább, ezért az évadban rendszeresen vannak meghívott előadások a színházteremben. A vezetés szeretett volna egy egyedi évadzáró eseményt is, valamilyen összművészeti dologban gondolkodtak, aminek az alapja a színház, de mégiscsak több műfajjal keveredve, elsősorban zenével és tánccal. Megkerestek, és erre találtam ki, hogy csináljuk meg a Szentivánéji álmot úgy, hogy a tündérek színészek legyenek, a mesteremberek néptáncosok, a két szerelmespárt pedig két tangótáncos pár alakítsa, mellettük pedig egy népi- és egy tangózenekar is szerepelt az előadásban. Ebben a formában tudtak a különböző műfajok találkozni és keveredni. Nagy sikere lett az előadásnak, az idejáró közönség és az itteni vezetés is nagyon kedvelte, és talán azt az érzetet is sikerült átadnunk, hogy a 3K nemcsak egy szokványos „művház”, hanem befektetett energiával és jó gondolatokkal képesek egy önálló produkció létrehozására is” – mesélte Dicső Dániel, aki negyedik éve rendez Kaszásdűlőn.

Dicső Dániel és Deés Enikő / Rómeó és Júlia olvasópróba / Fotó: Puska Judit

Dicső Dániel és Deés Enikő / Rómeó és Júlia olvasópróba / Fotó: Puska Judit

A rendező hangsúlyozta, az első pillanattól kezdve nagyon fontos volt, hogy a térre készüljön egy egyedi előadás. “Ha már itt van ez a tér, ami egy kis barátságos otthonosságot próbál mutatni a panelek között, akkor figyeltünk arra a darabok választásánál, hogy hangsúlyozzuk és kihasználjuk az adottságait, amikor kijövünk a placcra és színházat játszunk. Megvan annak a hangulata, hogy egy alkalmi színházi csapat lejön ide, kipakolja a kellékeit, akár egy vándortársulat, és előad egy darabot” – mondta az alkotó.

Idén egy teljesen friss Rómeó és Júlia-értelmezést láthatnak majd a nézők, kamaszokként jelennek meg a főszereplők, Döbrösi Laura és Márfi Márk alakításában. “Mindenképp azt akartam, hogy az utóbbi évek szokásaival szemben ismét inkább fiatalok legyenek, sőt kamaszok. Ebben a darabban sok minden azért történik úgy, ahogy, mert rengeteg gondolat nincs kimondva, átbeszélve, és ez a kamaszokra iszonyú jellemző, mint ahogy a végletesség is. Az egyik pillanatban az ember még babázik, a másikban pedig már arra vár, hogy Rómeó felmásszon a szobájába. Túl azon, hogy a térre nagyon passzolt egy buszmegálló, és funkciójában is jól ki tudjuk használni, az egész darab az elszalasztott pillanatok és lekésett cselekedetek sorozata, ami a tragédia felé visz. Egy buszmegállóban is mindig ez történik, az ember vagy lekési a buszt, vagy sürgeti, hogy jöjjön már. A darabban is minden konfliktus ebből az alapszituációból indul” – mutatott rá Dicső Dániel.

A teljes interjú itt olvasható.