Hegedűs D. Géza: “Mindig a darab inspirálja a szereposztást”

2018 július 29. vasárnap, 8:26

Egykori és mai tanítványaival Rómeó és Júlia történetét állítja színpadra a Dóm téren. Hegedűs D. Gézát a Szeged TV online kérdezte.

A vtvszeged.hu cikkéből:

“A Nyírségben születtem, Ibrányban, a szüleim első generációs értelmiségiek voltak, mindketten magyar-történelem szakos tanárok, az ő őseik pedig parasztok és kisiparosok. A tradícióra épülő családi és közösségi élet generációkon keresztül természetes volt számunkra. Ha valaki örök hűséget esküdött a társának, azt valóban csak az ásó és a kapa választotta el a másiktól. Talán én is ezt a mintát hordom magammal mind a mai napig. Ragaszkodom a gyökereimhez, azokhoz az emberekhez, akikkel összehozott a sors és a hivatáshoz, amibe belecsöppentem” – mondta Hegedűs D. Géza, aki 45 éve tagja a Vígszínháznak.

A Rómeó és Júlia olvasópróbáján / Fotó: Dusha Béla

A Rómeó és Júlia olvasópróbáján / Fotó: Dusha Béla

A színész arról is mesélt, hogy 1973-ban Várkonyi Zoltán szerződtette a teátrumhoz. “Egy olyan világba csöppentem bele, ahol a hagyományoknak, a tradíciónak nagyon fontos szerep jutott: a magyar és európai szellemi, művészi hagyományoknak egyaránt. Volt olyan pillanat a pályámon, amikor le akartak szerződtetni egy másik társulathoz. Akkor Horvai István tanár úr, egykori főiskolai mesterem – aki Szegeden született és itt kezdődött korszakos rendezői életműve – volt a színház igazgatója. Őhozzá fordultam, hogy megkerestek és csábítanak egy másik színházhoz, mit tegyek? Bevágta az igazgatói iroda ajtaját és felemelt hangon azt mondta: ‘Én ebbe nem egyezek bele. Nem fognak más embert csinálni belőled!’ Maradtam, negyvenöt évig” – emlékezett a társulat tagja.

Idén a Dóm téren a Rómeó és Júliát rendezi, noha sosem játszott még ebben a Shakespeare tragédiában. “Sok összetevője van, hogy miért egy adott darab jut eszébe az embernek. Már több mint harminc éve tanítok színészmesterséget és művészi beszédet a Színművészeti egyetemen. Ötévente új meg új generáció kerül ki a velem való együttműködésből az osztályaimból. Közöttük mindig ott voltak a potenciális Júliák és Rómeók. (…) Mindig a darab inspirálja a szereposztást. Amikor olvastam a Shakespeare művet, a három éve nálam diplomázott Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka, ez a két csodálatos, fiatal, tehetséges színész jelent meg a képzeletemben Rómeó és Júlia szerepében. Láttam őket szenvedéllyel lobogni. Kívül-belül tiszta, gyönyörűséges, érzékeny, szép emberek, nagyon jó velük együtt röpíteni ezt a történetet, de a mostani harmadéveseim is játszanak, énekelnek majd az előadásban. És utána természetesen fölsejlettek bennem a többiek is, olyan emberek, akiket nagyon szeretek, akikkel már többször dolgoztam együtt: karakterük, színészi alkatuk őket hívta elő egy-egy szerepre” – fogalmazott Hegedűs D. Géza.

A két háború közötti Olaszországba helyezett előadásról megjegyezte, Rómeó és Júlia beleszületik két egymást gyűlölő közösségbe, ha élni akarnak, el kell fogadniuk, tovább kell vinniük ezt a gyűlöletláncolatot. “Ha ezt megtörik, saját közösségük pusztítja el őket. A másik választásuk az, hogy szerelemben, egymásba kapaszkodva oldódnak fel a halálban. Így marad örök és elpusztíthatatlan a szerelmük” – tette hozzá a darab rendezője.

A teljes interjú itt olvasható.