“Úgy döntöttem, kilépek a komfortzónámból” – Medveczky Balázs Szegedre szerződik

2018 augusztus 03. péntek, 9:00

A Színművészeti után egyből a Vígszínházhoz szerződött, ám a következő évadtól már a szegedi színház tásulatához fog tartozni. A főiskola utáni életről, a felmondásról, jó és rossz döntésekről kérdezte Medveczky Balázst Vadász Emese.

A Ridikül.hu interjújából:

A Vígszínház társulatánál eltöltött egy évről Medveczky Balázs így nyilatkozott: “Ez volt az első évem társulati tagként, ami egy teljesen más helyzet, hiszen kikerültem egy ötéves műhelymunkából. Megismerkedtem olyan színészekkel, akik régen más metódus szerint tanulták a szakmát, nekem pedig nyilván alkalmazkodnom kellett hozzájuk, hiszen én vagyok a fiatalabb. Rájöttem, hogy mennyire elengedhethetetlen az önbecsülés egy próbafolyamat alatt, meg alapvetően a színházban. Azt is tanulságosnak gondolom, hogy a régebbi generáció milyen komoly alázattal rendelkezik, míg az én generációmnál ez az alázat alábbhagyott (…) már nem egy osztályközösségben voltam, hanem elkezdtem magamtól kitapogatni a dolgokat. Néha persze most is felhívom Máté Gábort (osztályvezető tanár a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a Katona József Színház igazgatója – a szerk.), ha valamin változtatni szeretnék az életemmel kapcsolatban, de a lényeg akkor is az, hogy egyedül vagy, egyedül kell megtalálnod a helyedet” – mondta.

Medveczky Balázs

A Vígszínházban véget ért az évad, a szeptembert viszont már Szegeden kezdi meg. A kérdésre, hogy miért döntött a váltás mellett, Medveczky Balázs így felelt: “Egyszerűen másra vágytam, és úgy döntöttem, hogy kilépek a komfortzónámból. A Vígben rengeteget tanultam, ezt én is így érzem, és a kollégák is ezt mondják. Amikor felmondtam Enikőnél (Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója – a szerk.), akkor úgy gondoltam, hogy majd szabadúszó leszek, és jön, ami jön, de aztán Barnák László (a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója – a szerk.) felajánlotta a szerződést. Most azt gondolom, hogy ez jó döntés. Sőt igazából nincs is olyan, hogy jó vagy rossz döntés, mert mindenből rengeteget lehet tanulni, ha eléggé nyitott vagy. Micsoda közhely! (nevet) Mindenesetre az tök jó, hogy más hely, más emberek és más ízlés vár rám (…) Egyrészről hálás vagyok Eszenyi Enikőnek, hogy sokat játszhattam, de ki akarom próbálni, hogy milyen az, ha nem 29 előadásom van egy hónapban. Elkezdtem észrevenni magamon azt, hogy ez az egész olykor monotonná válik és nincs bennem egy várakozás, hogy „Hú, ma este előadásom lesz!” És ez nem jó. Főleg 25 évesen” – nyilatkozta.

A színész hangsúlyozta: “Az Átriumban továbbra is csinálni fogom a II. Edwardot, Enikővel pedig abban állapodtunk meg, hogy ezután ugyanúgy játszani fogok a Félkegyelműben, a Földrengés Londonban című darabban és a Pál utcai fiúkban, amiben hol Boka, hol Csele leszek. Érzelmileg egyébként nehéz volt meghozni ezt a döntést, mert nagyon egy banda lettünk, és azt hiszem, túlzás nélkül mondhatom, hogy többet tudunk egymásról, mint a saját szüleink” – szögezte le Medveczky Balázs.

A teljes cikk itt olvasható.