Göttinger Pál: “A beugrás csodálatos dolog”

2018 augusztus 05. vasárnap, 8:14

Az Ördögkatlan fesztiválon ő felelt Kisharsányban a Kovács Udvarház programjáért. Júniusi beugrásáról és évközi feladatairól is mesélt a Deszkavíziónak. Lapszemle.

 

A Deszkavízió cikkéből:

“Ez az a bátorságfajta volt, amibe az ember nem gondol bele, mert akkor megijedne. Én már csináltam ilyet a Belvárosiban korábban a Családi játszmákban, ott Ötvös Andris helyett ugrottam be, akinek a karaktere szintén bemegy az elején és kijön a végén, végig bent kellett lenni. Akkor gyakoroltuk ki Jánoska Zsuzsa súgóval ezt a füleses súgási módszert, tulajdonképpen most már rutinból csináltuk. Azt meg, hogy hova kell menni, mit kell csinálni… hogy úgy mondjam, több próbán voltam ott, mint Milán (Schruff Milán szerepét vette át a sajtóbemutatón – a szerk.). Nehéznek tűnik, de valójában ez egy szöveges darab, állnak-ülnek-jönnek-mennek, olyan nagyon bonyodalmas dolgokat nem kell benne csinálni, élvezetes volt, nem aggódtam. Utólag csak, hogy úristen, ez egy kicsit túl bátor volt, de addigra már lement” – számolt be Göttinger Pál az általa rendezett Mojo című darabról, melynek sajtóbemutatóján átvette a gyengélkedő Schruff Milán szerepét.

Göttinger Pál / Fotó: Oszkár blog

Göttinger Pál / Fotó: Oszkár blog

“A beugrás csodálatos dolog, mert olyankor a többiek nagyon vigyáznak az emberre, rengeteg támogatást kap, amennyit az üzemi színjátszásban esetleg nem is. Ilyenkor mindenki figyel, segít, pusmorog a Szabó Kimmel Tomi is, hogy most akkor felállunk, átmegyünk… és akkor én fölállok és átmegyek. Egyetlen nehézsége az, hogy az ember robotpilótán van, kritikátlanul elhisz mindent. Egy fokkal becstelenebb kolléga vagy figyelmetlenebb súgó akár félre is vezetheti a másika” – mondta az alkotó.

Tavasztól több bemutatója volt, most éppen Kőszegen rendezte meg a Hajmeresztőt. Arra a kérdésre, hogy fér ez össze Nyíregyházával, ahol főrendező, Göttinger Pál így felelt: “Nagyon sok kilométert autózom… Friss jogsis vagyok ráadásul, pusztítóan nagy rutinra tettem most már szert. Tegnap éjjel voltam Nyíregyházán, csak falérintéssel, jöttem is vissza, ma Pest, holnap megyek vissza Kőszegre, aztán megint hazajövünk, de már jön is a Művészetek Völgye, onnan vissza Pest, aztán le Pécsre, vissza Pestre és vissza még egy előadásra Kapolcsra, és csak onnan fogok a Katlanba menni. Ez egy heti program. Sokat autózom.”

Az Ördögkatlan Fesztiválról elmondta, a Kovács Udvarház nevű helyszínt csinálják a csapatával Kisharsányban, három évvel ezelőtt kapták meg. Caminusnak nevezték el a programsorozatot, ami kéményt, tűzhelyt, tűzrakóhelyt vagy kemencét jelent, otthonos hely vagy otthon melege, ilyen asszociációk fűződnek hozzá. Ez egy táborszerű együttlét fiatal alkotókkal, akikhez csatlakozva mindenféle társadalmilag érzékeny problémával foglalkozó önkéntesek, alapítványok és civilek sátoroznak ott együtt. “Bármikor bejöhet és csatlakozhat a látogató. Mi tényleg ott lakunk, ott reggelizünk, reggel kilenctől hajnali háromig csináljuk minden nap a dolgainkat, és be lehet csatlakozni” – hangsúlyozta Göttinger Pál.

A teljes interjú itt olvasható.