“Nagyon jó találkozás lett az Anna Karenina” – Gryllus Dorka válaszolt

2018 augusztus 07. kedd, 8:30

A Trojka Színházi Társulás Anna Karenina befejezetlen története címmel dolgozta fel a tragikus sorsú nő történetét – az előadás nemrég szerepelt a szegedi THEALTER fesztiválon is. A címszereplő Gryllus Dorkát a Délmagyar.hu kérdezte.

A Délmagyar.hu interjújából:

Arra a kérdésre, hogy mit jelent a pályáján most a Trojka társulatában játszani, Gryllus Dorka így felelt: “Véletlen, de nagyon jó találkozás lett az Anna Karenina. Hirtelen nagyon otthon lettem a társulatban és magában a próbafolyamatban is. Az már egy másik kérdés, hogyan tudom beilleszteni ezt a találkozást az életembe, de igyekszem. Ahogy telik az idő, egyre inkább olyan feladatokkal szeretnék foglalkozni, amelyek örömet okoznak. Persze minden munkát szeretek, de nem mindegyik előadás ilyen otthonos számomra. Nem akarok nagy szavakat használni, de ez az Anna Karenina-előadás olyan, amiért érdemes ezt a pályát választani (…) Még soha nem vettem részt a THEALTER-en (…) Minden fesztivál felfokozott hangulatban telik, azon túl, hogy ünnep már önmagában minden színházi előadás. Kihívást jelent a kései, fél 11-es kezdés: kisgyermekes anyaként számomra ez már az éjszaka közepe” – mesélte.

Gryllus Dorka / Trojka Színházi Társulás: Anna Karenina befejezetlen története

Gryllus Dorka kiemelte: “A szerelem, ebben az esetben a szerelmi háromszög visszatérő emberi történet. A nők helyzete az eredeti regény 1877-es megjelenése óta kicsit javult, de érdemben nem változott. Abban az időben kivetette magából a társadalom azt a nőt, aki elhagyta a családját. Ma is hatalmas különbség van aközött, ha egy férfi vagy ha egy nő hagyja el a családját egy szerelemért, nagyon különbözik a megítélésük – a férfiak javára (…) Ráadásul Anna történetében az is gyönyörű, hogy senki nem hibás, mégis belesodródnak ebbe a vesztes helyzetbe. Senki sem rossz, senki sem gonosz, mégis egy gyorsvonat tempójával haladnak a végzetes szerencsétlenség felé” – nyilatkozta.

A színésznő elmondta: “Én is szembesülök hasonló, kettős mércén alapuló társadalmi elvárásokkal anyaként és nőként: ez egy csapda. Ha valaki többgyermekes nő, azzal már „nem lehet együtt dolgozni”, de ha ennek a többgyermekes nőnek fontos a munkája, akkor „karrierista, és nincs a családjával”. Máig iszonyú nehéz a társadalomnak megfelelni. Anna Karenina emellett anyagi szempontból is függ a férjétől, de máig nem vagyunk túl ezen mi sem. Az a nő, aki gyermeket szül, abban a pillanatban nem tud pénzt is keresni. Ma is megtörténhet, beszorulhat egy nő hasonló helyzetbe, még akkor is, ha a lehetőségek mások” – hangsúlyozta Gryllus Dorka.

A teljes cikk itt olvasható.