Besenczi Árpád: “Egyre nehezebb vidékre szerződtetni fiatal színészeket”

2018 augusztus 11. szombat, 7:43

A népszínházi modellt követik, és igyekeznek minden igénynek megfelelni – a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatóját a Magyar Idők kérdezte.

A Magyar Idők cikkéből:

“Hasraütés-szerűen nem lehet tervezni egy évadot, csak tudatosan. Figyelni kell arra, hogy Zala megye minden lakóját megérintsük valamilyen szinten. A népszínházi modellt követjük, és igyekszünk minden igénynek megfelelni. Arra törekszünk, hogy évadonként legyen két-három olyan produkció, ami azért jóval elgondolkodtatóbb, vagy kortárs dráma. Mindenképpen szeretnénk magyar darabot játszani; s azt sem szabad elfelejteni, hogy a társulat tagjait foglalkoztatni kell. Színészeink számára minél több és minél magasabb színvonalú munkát szeretnénk adni. A műsorterv összeállításakor nemcsak az igényeknek, hanem az anyagiaknak is meg kell felelni. Ezért a jövő évadban csak hat nagyszínpadi bemutatót tudunk tartani, mert a minimálbér-emelkedést idén nem tudta kompenzálni az önkormányzat. A több mint 20 millió forint számunkra nagyon nagy érvágást jelent. Hiszen ebből a pénzből majdnem három produkciót ki tudnánk állítani. így nem lesz új ifjúsági darabunk, és nem tervezünk mást a Tantermi Deszkára sem” – számolt be Besenczi Árpád.

Besenczi Árpád / Fotó: pnsz.hu

Besenczi Árpád / Fotó: pnsz.hu

Arra a felvetésre, hogy igazán vidéken lehet megtanulni a színházi mesterséget, a direktor így felelt: “Én is vidéki színháznál kezdtem a szakmai pályafutásomat. Ha a színész játszik operettet, zenés darabot, drámát, mindenképpen elősegíti azt, hogy jobban megtanulja a szakmát, minél többet tudjon a színházi világról. Nagy szívfájdalmam, hogy egyre nehezebb fiatal színészeket leszerződtetni vidékre, hiszen Budapesten sokkal nagyobb a lehetőség a filmezésre, a szinkronmunkákra és színházi szerepekre. Inkább castingokra járnak, mint hogy vidéken, kevesebb pénzért tanulják a szakmát. Bár azért vannak kivételek. Holott mindennek az alapja a szakmai tudás. Régebben kötelező jelleggel, a főiskola elvégezése után a színészek egy-két évet vidéken játszottak” – mondta Besenczi Árpád.

A zalaegerszegi teátrum igazgatója elmondta, színpadtechnikájuk országos szinten a legelavultabb, és nincs forgószínpaduk se. “Korábban az épület az MSZMP művelődési háza volt, és később Ruszt József járta ki, hogy legyen belőle színház, állandó társulattal. Tehát az infrastrukturális adottságok – finoman szólva – rosszak. Elavult a világítási és a hangrendszerünk. Ezért a hangtechnikát béreljük, amikor egy musicalt játszunk. A kiszolgálóhelyiségek is felújításra várnak. A színház nézőtere és előcsarnoka megújult, teljesen európai színvonalú. Bár a színház épületének külső homlokzata, a hatalmas üvegablakok vagy a meleget ontják, vagy besüvít rajtuk a szél. Reménykedhetünk abban, hogy Vigh László országgyűlési képviselő erősen lobbizik a kormánynál az érdekünkben, és többször kiemelte, ha kell, hetente elmondja a parlamentben, hogy á közönség megelégedésére működő zalaegerszegi színháznak több pénz kell. Nemrég történt egy műszaki bejárás, illetve állapotfelmérés, és bízunk benne, hogy lesz egy olyan cég, amelyik vállalja a tervezést/kivitelezést is. De mindehhez kormányzati szándék szükséges. A pontos összeget nem ismerem, de nem elég a színház felújítása, mert a 35 színészlakásból álló színészházban nem XXI. századi körülmények között laknak kollégáink” – mutatott rá Besenczi Árpád.

A teljes interjú a Magyar Időkben olvasható.