Cseke Péter: “A kétkedőket sikerült meggyőznöm”

2018 augusztus 16. csütörtök, 9:00

Nagyváradi színészcsaládba született Cseke Péter, a Jászai Mari-díjas művész, aki hosszú évek óta igazgatja a kecskeméti Katona József Színházat.

A színész-igazgatóval az Új Néplap készített interjút. LAPSZEMLE.

Az Új Néplap interjújából:

Nagyváradon született, majd az édesanyjával áttelepültek Magyarországra. Arról, hogy hogyan jött számára az indíttatás, hogy színész legyen, Cseke Péter így emlékezett: “Édesanyám tanácsára közgazdasági szakközépiskolába jártam, külkereskedelmi ügyintézőként érettségiztem, még az is megfordult a fejemben, hogy diplomata leszek. Focizni jártam a Marczibányi térre, három éven át gólkirály voltam, amikor elvitt az Újpest az ifjúsági csapatába. Az akarták, hogy hagyjam ott az iskolát, de édesanyám nem engedte. Kamaszként viszont bekerültem az akkor alakult 25. Színházba, ott láttam Haumann Pétert a Szókratész védőbeszédében, játszottam a Tou O igaztalan halálában, helyettesítettem a balesetet szenvedett Jordán Tamást – végül innen jelentkeztem a főiskolára” – mesélte.

Cseke Péter / Fotó: Ujvári Sándor

Komoly szerepeket játszott a Madáchban, sikeres színház tagja lehetett, ám 10 év után mégis otthagyta a társulatot, melynek kapcsán a színész-igazgató felidézte: “Debrecenből ketten is hívtak: Vámos László a Várszínházba, Ádám Ottó a Madách Színházba. Egy év türelmet kértem. Vámos nem tudott várni, Ádám igen. A Madáchban csodálatos színészek – Sulyok Mária, Tolnay Klári, Mensáros László – partnere lehettem, sokat tanultam tőlük. Fiatal kollégákkal mutattuk be a Páratlan párost; harminchárom éve megy, ahogy a Macskák is, amiben majdnem hatszázszor játszhattam Elvisz Trén szerepét, és Seregi László koreográfus egyik kedvence lettem. Egy idő után viszont azt éreztem, hogy valami többre vágyom. Csiszár Imréhez mentem át, a Nemzeti Színházba. Amikor már nem ő volt az igazgató, huszonheten távoztunk. Én pedig egy ügyvéd barátom tanácsára szabadúszó lettem. Segített ebben a közgazdasági végzettségem, de láttam, hogy nem igazán színészeknek való számlakönyvvel szaladgálni” – mondta.

Cseke Péter kiemelte: “Amikor kineveztek Kecskeméten, azt mondtam, várjanak egy évet, nézzék meg, hogyan vezetem a színházat. A kétkedőket sikerült meggyőznöm. Állítom, hogy most a kecskeméti Katona József Színház az ország egyik legkiválóbb színházi műhelye. Szeretném, ha nemzeti színházi rangot kapna: 122 éve van színház Kecskeméten, a város és a megye színházszerető közönsége érdemelné meg az elismerést” – nyilatkozta.

A teljes cikk az Új Néplapban olvasható.