“Itthon úgy tekinthetnek rám, mint egy kapocsra külföld felé” – Levkó Esztella válaszolt

2018 augusztus 16. csütörtök, 8:00

Levkó Esztellát az RS9 Színház Szürke kertek című darabjában a nyolcvan éves Big Eddie-ként ismertük meg. A fiatal színésznőt a Marie Claire kérdezte arról, mit csinál, amikor éppen nem a színpadon játszik.

A Marie Claire interjújából:

A Kárpátalján született Esztella igazi világutazó. Nem csak magyar színházakban játszik, a világ több városában is bemutatkozott már színésznőként, most épp New York-ból tért vissza, ahol az első magyar színházi fesztiválon fizikai színházi workshopot tartott.

Levkó Esztella / Fotó: Sara Mosa

Szürke kertekben egy nála 50 évvel idősebb nőt játszott. A szerepre való felkészülésről Levkó Esztella elárulta: “A nálam sokkal idősebb Big Eddie szerepe elég nagy kihívás volt (…) Rettegtem. Nagyon sokszor megnéztem a filmet, volt két hónap, amikor minden este azzal feküdtem le. Először megtanultam a gesztusokat. Nagy szerencse ezzel a karakterrel kapcsolatban, hogy jellegzetes a gesztusrendszere és a világa. Utána a hangját kezdtem el tanulmányozni, mert az is nagyon jellegzetes és teljesen más mint az enyém. Amikor elkezdtük a próbákat, úgy terveztük, hogy rajtam öregítő maszk lesz, de ahogy haladtunk előre, rájöttünk, hogy ez fölösleges, mert igazából, ha én meg tudom érteni ennek a karakternek a miértjét és a hogyanját, hogy ő nyolcvan évesen miért ott tart, ahol, akkor teljesen mindegy, hogy ősz-e a hajam, és hogy van-e rajtam ezer ránc” – mesélte.

Levkó Esztella a Lady Macbeth Indoors című előadásban

Színésznőként rengeteg helyen megfordult a világban, többek között Angliában, Lengyelországban, Moszkvában, Oroszországban és Japánban is. Arra a kérdésre, hogy most miért éppen Magyarországon kötött ki, Levkó Esztella így felelt: ” Nem terveztem, hogy hazajövök, véletlenül alakult így. Külföldön sokféle technikával találkoztam. Moszkvában a klasszikus, Sztanyiszlavszkij-féle pszichológiai realista színházzal. Londonban és Lengyelországban inkább mozgással foglalkoztam, de igazából, ami nekem profit ebből az egészből, hogy a mai napig élő kapcsolataim vannak, és ennek köszönhetően rengeteget tudok utazni, és talán lassan itthon úgy tekinthetnek rám, mint egy kapocsra külföld felé” – nyilatkozta.

Filmes munkái kapcsán Levkó Esztella elmondta: “Ha megtehetném, csak filmeznék, persze mást is csinálnék mellette, a kutatásaimat, az írást, de nagyon közel került hozzám a film világa (…) Az első nagy filmes élményem az volt, amikor Skóciában egy börtönben forgattunk, és bemehettem egy sorozatgyilkos cellájába. Annyira erős volt az az atmoszféra, hogy a karakterem megértésében és megformálásában nagyon sokat adott. Tavaly egy orosz rendezővel forgattam Verőce környékén, egy elzárt környezetben. A történet szerint egy harminc éves nő visszamegy abba a házba, ahol született, és megpróbálja feldolgozni azt, ami addig történt vele. A sötét éjszakákon ott van egyedül az ember a saját gondolataival, félelmeivel és traumáival, amivel meg kell birkózni egy idő után. Ez nem csak szakmai, hanem személyes élmény is volt” – emlékezett a színésznő.

A teljes cikk itt található.