Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

2018 augusztus 18. szombat, 15:03

Augusztus 17-én, tragikus hirtelenséggel, szívroham következtében elhunyt Fenyves Márk, az Orkesztika Alapítvány és a MOHA – Mozdulatművészetek Háza vezetője. 45 évesen érte a halál.

“Küzdés és prófétikusság… az értékek, minőségek érdekelnek.” (Fenyves Márk)

“Az én hitem talán abban a dienesi gondolatban mondható el, hogy “Kezdetben volt a mozdulat, és a mozdulat maga volt az élet”. Vagyis vannak trendeken és színeken, ízeken felülálló, közös emberi dolgok. Nekem a mozdulatművészet az életet jelenti”. (Fenyves Márk)

Fenyves Márk önzetlen munkája által létezik az 1950-ben politikai okokból betiltott, mára 114 éves – legrégebbi hagyományú modern tánc intézmény, a Dienes Valéria által 1912-ben alapított Orkesztika Iskola és a magyar mozdulatművészet műfaja, melynek feltárása, feldolgozása, elismertetése és fejlesztése. Pálosi Istvánnal közösen végzett elhivatott munkájának köszönhetően 1991 óta ez a szellemi és művészeti irányzat újra szabadon gyakorolható. Ma az Orkesztika Alapítvány – MOHA – Mozdulatművészek Háza és a Magyar Mozdulatművészeti Társulat keretében folytatódik az iskola.

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat jelenleg egyedülálló képviselője a száz éves magyar tradíciójú mozdulatművészetnek. Az idén 20 éves társulat küldetése és fő célja, hogy a mozdulatművészet újra köz-és elismert legyen Magyarországon mind a szakemberek, mind a közönség körében. Ezért rekonstrukciós darabjaival a hagyomány előtt tiszteleg.

Az 1995-ben Még 1 Mozdulatszínház néven megalakult Magyar Mozdulatművészeti Társulat 1998-ban mutatta be első önálló estjét a MU Színházban „Vágy Variációk” címmel, így 2018-ra datálja fennállásának 20. évfordulóját és immár tizenkilenc éve rendezi meg a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált. Az elmúlt évek alatt körülbelül 1200 produkciót láthatott a közönség a fesztivál keretein belül. A magyar résztvevők mellett 27 ország táncművészei képviseltették magukat a fesztiválon, összesen közel 900 résztvevővel.

 

Fenyves Márk

Fenyves Márk

Fenyves Márk pályájáról:

Fenyves Márk képzőművészeti tanulmányai (1987-1991) mellett Eck Imre koreográfiáinak hatására kezdett táncolni. Ennek kapcsán úgy fogalmazott: “Bár felvettek az Iparművészeti Egyetemre, már az első hónapban megakadt szemem egy plakáton: Tatai Mária „Tér és mozgás fakultáció” címén orkesztikát tanított hetente egyszer. Az ’orkesztika’ a görög ’mozdulni, táncolni’ igére vezethető vissza, Dienes Valéria szakkifejezése, a mozdulatok művészetét és tudományát jelenti. A görög színházban a mozgásos kórus helyét orkeszternek nevezték, és amikor a római színház idején felszámolták a mozgásos kórust, a zenészeket ültették oda. A különféle európai nyelveken így a zenekar neve a görög orkeszterre vezethető vissza. Ezért vallom magam orkesztésznek, azaz olyan embernek, aki a mozgással foglalkozik.
Az egyetemi plakáton csak nagyon rövid leírás állt az orkesztika rendszeréről, de megtetszett, hogy a táncról, ami régóta foglalkoztatott, beszélni-beszélgetni is lehet, meg lehet vizsgálni, megmagyarázni, hogyan alakul ki a mozdulat. Fokozatosan egyre többet jártam orkesztikázni, és közben tánctörténeti leírásokat, forrásokat is olvastam. Idővel Tatai Mária segédje lettem, és néhány évig együtt dolgoztunk. Közben megismerkedtem Dienes Valéria fiával, Gedeonnal, aki akkor már nyolcvan év körül volt”.

Fenyves Márk a mozdulatművészetet eredeti forrásból sajátította el, növendéke volt tehát Dr. Dienes Gedeonnak illetve Berczik Sárának, E. Kovács Évának, Szöllősi Ágnesnek, Kármán Juditnak, Egri Zsuzsának, Tatai Máriának, Keresztúri Ildikónak. 1994-től kortárstánc és klasszikus tánctechnikákkal ismerkedett (Gálik Éva, Hargitay Ákos, Fülöp Viktor, Kolozsvári Dóra, Goda Gábor, Lőrinc Katalin, Ide van Heiningen).

Fenyves Márk / Fotó: Dusa Gábor

1993-tól fénytervezést tanult: Király Sándor, Polgár Csaba, Árvai György, Kovács Gerzson Péter, Ross Cameron voltak a tanárai.

Táncosként, elsőként az Orkesztika Mozdulatszínház tagja lett (1992-1995), majd a Dekadance és más csoportoké. A mozdulatművészet megőrzése és fejlesztésének céljából Pálosi Istvánnal létrehozta a Duncan-Dienes Orkesztika Iskolát (1997), majd a Mozdulatművészeti Stúdiót (2001), valamint a Magyar Mozdulatművészeti Társulatot (Még 1 Mozdulatszínház, 1995), melynek művészeti vezetője, táncosa, koreográfusa és látványtervezője volt.

“A mozdulatművészet egységként tekint az emberre, és természetes alapállapotába helyezi. Ehhez persze ösztönösség és tudatos figyelem kell, de az emberek többsége nem szeret gondolkodni, mert fárasztó. Sokan sportolnak, sokan olvasnak, de nem merül fel, hogy a két tevékenység valamilyen formában összekapcsolható. Lábán Rudolf azt vallotta: minden ember táncos, ezért minden emberi megnyilvánulás tánccá alakítható. Dienes Valéria meg úgy vélte, a mozdulat testvére a gondolkodásnak. Úgy érzem, mindez kortárs, mai műfaj, de klasszikus is: fontos, hogy a gyökerünk 99 évre nyúlik vissza, stílusbeli kötődésünk tradicionális. Ez egyszerre teher és kincs – izgalmas kihívás. Művelője bármit hozzátehet és elvehet belőle. Meggyőződésem, hogy ezt nem lehet tanítani vagy megmutatni, csak párhuzamos úton járni a tanítványokkal. Pálosi Istvánnal ezt a Dienes-fé­le gondolatot próbáljuk továbbvinni az Alapítvány és a Társulat munkájában” – nyilatkozta egy interjúban Fenyves Márk.


Pedagógusként 1992-től orkesztikát, mozdulatművészetet, táncelméletet és történetet, művészettörténetet, képzőművészetet tanított Magyarországon és külföldön, 2002 óta rendszeresen a PPKE-BTK-n és a SOTE-EFK-n; 2010-től a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolában. Külföldön: Moszkvában, Varsóban, Prágában a Duncan Center Conservatoryban is oktatott. 1994-től szakértőként és előadóként vett részt több múzeum és kutatóintézet pedagógiai, művészeti és szakmai programjában.

Tánckutatóként szakterülete a magyar modern tánc módszertani és pedagógiai sajátosságai, elmélete, gyakorlata és története volt.

Számos kiállítás és kiadvány szerkesztőjeként is dolgozott. 1997 óta aktív szerepet vállalt a szakmai közéletben. A Kortárs Táncszínházi Egyesület vezetőségi tagja (1997-2002); az Orkesztika Alapítvány kuratóriumvezetője és a Magyar Táncművészek Szövetségének elnökségi tagja volt.

“Tudatos hagyományőrzést folytatott az elmúlt évtizedekben, tanult, oktatott, előadott, színházat alapított felismerve egy több, mint 100 éves magyar hagyomány egyediségének értékeit és jelentőségét. A mozdulatművészet, az orkesztika egy huszadik századi új tudományterület, új esztétikai gondolkodású művészeti ág. Egy ősi energiákat megmozdító, klasszikus és esztétizáló, teljes embert igénylő, tánc és mozdulatforma Európában. A századfordulón a nyugati kultúra ebben találta meg mindazt, amit a kelet már tudott a mozdulatról. Egyszerre élet stílus -filozófia – út és gyakorlat. Elmélyedve benne megélhetjük a szépséget, a jót, az egészséget és természetességet, azt az eredeti-ősi állapotot amit teljességnek nevezhetünk. A mozdulatművészet egy holisztikus magyar művészeti, pedagógiai és mozdulati irányzat. Elméleti- tudományos, ORKESZTIKÁ-nak nevezett mozdulatrendszerének (szó szerinti fordításban a mozdulatok, a tánc – művészete és tudománya) kidolgozója 1912-ben, egy zseniális gondolkodó Dr. Dienes Valéria volt. Fenyves Márk 25 éves táncművészeti pályafutása, elméleti munkássága valódi értékmentés” – írta róla Facebook oldalán Horváth Zsófia táncművész, koreográfus.

Forrás: Színház.org, Táncélet