Kero is indul az Operettszínház vezetéséért

2018 augusztus 21. kedd, 18:03

Kerényi Miklós Gábor, azaz Kero augusztus 21-én Facebook-oldalán jelentette be, hogy beadja pályázatát a Budapesti Operettszínház főigazgatói pozíciójára.

A bejelentést változatlan formában közöljük:

“Nem tehetek másként

Biztos vagyok benne, sokak számára meglepetés, hogy megpályázom a Budapesti Operettszínház főigazgatói álláshelyét. Tudom, szinte vakmerő bátorság ez – de miközben elsősorban rendezni szeretnék és egyáltalán nem vágynék semmilyen vezető szerepre, mégsem tudom elkerülni.

Rengetegen megkerestek, bíztattak, hogy pályázzak. A közösségi oldalamon éppen úgy, mint személyes találkozók alkalmával, elsősorban a Közönség – de nagyon sok művész is, köztük jelentős operettszínházi szereplők – elsősorban a színház jelenleg látható irányvonalára hivatkozva. A döntő lökést az Apáca Show című darab szegedi megtekintése adta. Látva ezt a professzionális eleganciával színpadra varázsolt tipikus „madách-színházi” előadást, megdöbbentett, hogy ez a szórakoztató, kommersz show negyvenkétszer kerülhet műsorra a jövő évben az Operettszínházban. Ekkor úgy éreztem, nincs mit tennem, nem menekülhetek el a helyzet megfogalmazása elől.

Elő kell venni mindazt, amit a fiókomban őrzök, mert azt gondolom, hiszen mindig is azt gondoltam, hogy egy színháznak arra van szüksége, hogy a saját útját járja és a Budapesti Operettszínháznak, mint Nemzeti Intézménynek egyrészt volt – másrészt az elkövetkező években, a jövőben még fokozottabban kell, hogy rá jellemző saját arculata legyen!

Fikarcnyi hatalomvágy se motivál – még kevésbé bármilyen gőg, annál inkább a felelősség a Magyar Zenés Színház és a Közönség felé. Hibáimból, ebből a nyolc hónapja tartó szakadatlan önvizsgálatból és a körülmények feltárásából fakadó iszonyú felismerésekben gazdag tépelődésből úgy érzem, nagyon sokat tanultam. Ami történt, nem múlhat el nyomtalanul, de azért remélem, annak, amit leírok mégiscsak az a tizennégy év talán vitathatatlan sikere és eredményessége ad hitelt, amit az Operettszínház vezetésem alatt elért.

Igen, én olyan színházban hiszek, ami a komfortzónából való kilépés meglepetésével és örömével ajándékozza meg a nézőt, ahol minden előadásnak tétje van és ami szorosan kötődik egy ország kultúrájához, történelméhez és nem menekül a létező társadalmi feszültségek megszólaltatása elől.

Ennek a jegyében éreztem úgy, hogy be kell beadnom a pályázatom. A részleteket holnap, a beadási határidő lejárta után teszem majd közzé. Most csak az az első oldalt osztom meg, amely Kálmán Imre lánya, Kálmán Yvonne ajánlása rólam. Kérek mindenkit, elsősorban a pályázat tartalmával, annak gondolataival foglalkozzanak, miközben persze nem megkerülhető az operettszínházi hatalmi harc torokszorító művészi következményeinek elemzése.

A hibák alól kell, hogy legyen feloldozás. És ezt leginkább mindig a közösségért végzett munka segítheti. Ez a pályázat ennek jegyében született.

Szolgálni szeretnék, erőm és hitem szerint.”

 

Kerényi Miklós Gábor volt az Operettszínház főigazgatója mindaddig, amíg nevüket nem vállaló egykori beosztottai zaklatással nem vádolták meg; Maros Ákos egykori táncos azt mondta, egy vállfából letört fadarabbal verte el a fenekét. Az ügy miatt Kerényi nyugdíjazását kérte, majd a színház felmentette a munkavégzés alól.

Kero a poszthoz csatolta Kálmán Yvonne, a világhírű operettszerző, Kálmán Imre lányának 2013-ban született támogató nyilatkozatát is, de Kálmán azt kommentelte ez alá: “Kero ma nem tamogatom Teged. Az a level volt irva 2013 ban. Nem most! Ne hasznald a Kalman nevet!”

Az Index megkereste Lőrinczy Györgyöt is, aki azt mondta: tulajdonképpen örül, hogy Kero is indul a pályázaton, mert ilyenkor a közalkalmazotti tanács és a szakszervezet meghívja a pályázat jelöltjeit, és így “végre az is kiderül, kinek mekkora a támogatottsága a társulaton belül”. Lőrinczy maga is kiemelte: részben azért mondott le az NKA alelnöki posztjáról, hogy folytathassa az Operettszínház vezetését, amely indoklást a miniszter is elfogadott.

Azonban nem csak ők ketten indulnak az Operettszínház vezetéséért. Az Index információi szerint pályázik még Szente Vajk színész-rendező is, aki egyébként maga is “felelős” azért, hogy Kero beadta pályázatát: a volt igazgató a posztjában azt írta, az volt az utolsó lökés az elhatározásához, hogy megnézte Szente Vajk Apáca Show-rendezését a Szegedi Szabadtérin, amelyet az évad során az Operettszínház fog játszani, de Kero túl kommersznek találja.

Az Index szerint a negyedik pályázó Kiss B. Attila operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, aki maga is sok Kero-rendezésben szerepelt már korábban.

Forrás: Színház.org / Index.hu