Elhunyt Székhelyi József

2018 augusztus 22. szerda, 19:25
A Jászai Mari-díjas színművész hosszú betegség után, 71 éves korában hunyt el.

Nagy Sándor, Székhelyi József, Tompos Kátya

Székhelyi József 1946. november 24-én született Budapesten. 1971-ben végezte el Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a kecskeméti Katona József Színházban helyezkedett el. 1979-ben átszerződött a fővárosi Nemzeti Színházba, 1983-ban a Madách Színház, 1992 és 1994 között az Arizona Színház tagja volt, 1994-től Sopronba szerződött.

“A nyelv bűvöletében élek, nem gyógyul be ez a mániám”. (…) A színészet nem egy nyugger szakma, másrészt a családi környezetem is megőrizte bennem azt a Hunyadi téri kiskamaszt , aki egykor voltam”. (Székhelyi József)

1998-tól a Soproni Petőfi Színház és a budapesti Nemzeti (2000 óta a Pesti Magyar Színház) munkatársa volt. 2003 és 2008 áprilisa között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, 2014-től a Veres 1 Színház társulatának tagja volt. Szegedi direktorsága kapcsán úgy nyilatkozott a HVG-nek: “Átvettem egy színházat 2003-ban úgy, hogy közel félmilliárdos volt a hiány, és amikor átadtam 2008-ban, nem volt hiány. Mindenki direktor úrnak vagy papának szólított. A mai napig nosztalgiával emlegetnek ott. Ha sétálok a belvárosban, 10 közül hatan odajönnek hozzám és ölelgetnek. Direktorságom után is ottmaradtam a városban, ott volt a házam, ott volt az új családom, ott akartam élni: játszani, rendezni egyet-kettőt. De nem így gondolták az utódaim, 2012-ben egyik napról a másikra nyugdíjaztak, elfogyott a levegő körülöttem. Egy darabig egy kamionsofőr teljesítményét is meghazudtolva jöttem-mentem Szeged és a Madách Színház között.”

Székhelyi József

2017 novemberében diagnosztizáltak nála daganatos betegséget, idén júliusban gerincoperáción esett át.
A Heti Naplónak júliusban nyilatkozott, akkor Székhelyi elmondta, hogy pokolian fájnak a csontjai, a tüdeje pedig nem továbbítja az oxigént rendesen. „Azért vállaltam fel ezt a fajta nyilvánosságot, hogy erőt adjak a sorstársaimnak. A ráknak van egy nagyon sunyi tulajdonsága: az emberek azt hiszik, hogy csak mással történhet meg”– mesélte a színész Sváby Andrásnak. Mint mondta, az a fajta szeretet, ami körülölelte az előadásait, kiváltotta számára a kemoterápiát, a sugárkezelését, a tablettát és a CT-t. Mint fogalmazott, ez olyan fajta puszi volt a nap végén, amely hihetetlen erőt adott neki a folytatáshoz.

“A színházművészet a közönség lehetőségeinek és vágyainak a terepe.” (Székhelyi József)

Színpadi szerepei mellett közel száz filmben, tévéfilmben játszott, többek között a Végre hétfő, a Szabad lélegzet, a Ki látott engem?, a Csak semmi pánik, a Házasság szabadnappal, a Gyerekrablás a Palánk utcában, a Látástól vakulásig és a Napos oldal című filmekben. Egyik legismertebb munkája mégis egy rajzfilmsorozathoz, A Simpson családhoz kapcsolódik, amiben ő volt Homer Simpson magyar hangja.

Székhelyi József és Gémes Antos

Székhelyi József gyakran nyilatkozta, hogy a munkája mellett a családja ad neki erőt. Legkisebb lánya 65 éves korában született. “Régi mániám, hogy mindig legyen otthon talajmenti gyerek, mert segít az ember lelkén. Nagy, sikeres és gyönyörű gyerekeim sora után meghatározó élmény újra kispapának lenni. Összesen hat gyerekem van, négy saját és két nevelt, valamint négy unokám” – mesélte.

Székhelyi József és Trokán Péter

“Mindig is nyílt volt, és nem csupán négyszemközt, hanem a nagy nyilvánosság előtt szintén.

Ha beszélt, tényleg mondani is akart valamit, közlendőjét rendszerint a rá oly jellemző, fanyar humorával fűszerezte. Energiái pedig végtelennek tűntek.

Sokszor szóba hozta, hogy messze nem érzi magát annyi idősnek, mint amennyi. Hetven évesen is hetvenkedett. Bordatöréssel is játszott, és fel sem merült benne, hogy emiatt nem jön velem pódiumon beszélgetni, szinte fel volt háborodva, amikor félve felhívtam emiatt, hogyan képzelem, hogy ő ezt lemondja. Egyébként mindig felvette a telefont, ha nem tudta, a lehető leggyorsabban visszahívott bárkit. Becsületes volt, egyenes gerincű, az élet legkisebb dolgaiban is” – emlékezik Bóta Gábor Székhelyi Józsefre a Fühü.hu oldalán.

“Színpadon a Hamlettől a Rettegi Fridolinig megközelítőleg 300 szerep és 25 rendezés van a háta mögött” – írják róla az életrajzok. És valóban: szarkasztikus és drámai karakter volt,

keserű nevettető és illúziótlan, nagy bohóc.

(…) Nem voltak illúzió, mégis nagyon szerette az életet, amely szkepszisét megbocsátva viszontszerette őt. Nem hitt az életében, de szerette, mert eleve megbocsátott mindent. Színész volt: mindent értett és mindent megbocsátott” – áll a Mazsihisz oldalán.

Székhelyi József búcsúztatása augusztus 26-án, vasárnap 14 órakor lesz Budapesten, a Kozma utcai izraelita temetőben. Székhelyi Józsefet a Madách Színház és Szeged önkormányzata saját halottjának tekinti.

Forrás: Színház.org, HVG, Mazsihisz, Fühü, Fidelio, Index.hu