SZFE: Lezárult a Marton László ügyében indult etikai vizsgálat

2018 augusztus 24. péntek, 12:29

Nem érkezett panasz az intézmény tanára ellen, de a szerződését nem hosszabbítják meg.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem etikai bizottsága lezárta a Marton Lászlót érintő, 2017. november 8-án megkezdett etikai vizsgálatot.

Marton László / Fotó: Czimbal Gyula, MTI

Marton László / Fotó: Czimbal Gyula, MTI

“A mai napig az egyetemre semmilyen bejelentés nem érkezett arról, hogy Marton László tanárként visszaélt volna a pozíciójával. A 3. évfolyamos színész osztály hallgatói arról adtak önkéntes nyilatkozatot, hogy tanulmányaik során soha nem tapasztaltak semmiféle zaklatást, hatalommal való visszaélést osztályfőnökük, Marton László részéről” – áll az SZFE közleményében. Hozzátették, hogy mivel Marton Lászlónak az egyetemmel kötött határozott idejű szerződése lejárt, és azt nem hosszabbítják meg, az ügyben az intézmény részéről további tennivaló nem merül fel. A fentiekre tekintettel a SZFE vezetősége az eljárást lezárta.

Sárosdi Lilla színésznő tavaly októberben hozta nyilvánosságra, hogy Marton László húsz évvel ezelőtt az autójában zaklatta Ezek után több hölgy is beszámolt a rendező hasonló viselkedéséről, és az is kiderült, hogy pár éve a kanadai Soulpepper színházban is voltak zaklatási ügyei az alkotónak.

Az ügy kirobbanásakor Marton László közleményt adott ki, melyben azt írta: “Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére”. A rendező ugyanakkor lemondott a Vígszínházban főrendezői állásáról és tanári működésének szüneteltetését is kérte a Színművészeti Egyetemen. Később aztán nyilvánosan bocsánatot kért, mint mondta: megértette, hogy vannak, akik úgy gondolják, oly módon közeledett hozzájuk, vagy olyat cselekedett, amivel megsértette őket.

Forrás: Index, atv.hu