“Játszani kell, és kész!” – Lázár Kati válaszolt

2018 augusztus 25. szombat, 7:39

Életműdíjat ad át a Színházi Kritikusok Céhe szeptemberben a Kossuth-díjas színésznőnek. Lázár Katit a Nők Lapja kérdezte.

 

A Nők Lapja cikkéből:

“Ma már kerülök minden utálkozást, gyűlölködést. Hajdan persze, hogy voltak jócskán, akikre féltékeny voltam, irigy, rosszhiszemű, akikben riválist, mumust láttam. Ez elmúlt! Ahogyan ment az idő, egyre inkább törekedtem, hogy ténylegesen is megismerjem őket, életüket, sorsukat, problémáikat, és ezzel meg is szerettem őket. Nem maradt bennem irántuk semmi rossz érzés” – mesélte Lázár Kati.

Lázár Kati

Lázár Kati

A színésznő szerint az igazságot pontosan érzi a lelke mélyén az ember, csak az évek során annyiféle érdek, kényszer, kísértés rakódik józan igazságérzetünkre, hogy sokszor be is fedi azt. “Önigazolások, megfelelési kényszerek, megalkuvások béklyóznak, és nem engedik érvényesülni az igazságot. A másik véglet, hogy bizonyos emberek attól érzik jól magukat a környezetük hatására, ha szenvednek, ha folyton büntetik magukat. Szerintem ez az egész túl van komplikálva. A lényeg az egyszerűség. Minél tovább csupaszítjuk a dolgokat, annál nagyobb valószínűséggel juthatunk az igazság közelébe” – hangsúlyozta Lázár Kati.

A művésznő elárulta, ha úgy érezte, hogy jól megy neki a játék, attól boldog volt, ha az egész gárdának ment, akkor a felhők fölött repkedett. “Ha hozzá nem értő emberekkel kellett teljesen lényegtelen dolgokról beszélgetni, az maga volt a pokol. Ehhez semmi toleranciám nem volt, nincs, és bizonyára nem is lesz” – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy sok színészek állítja, hogy a korral lesz egyre nehezebb színpadra lépni, így felelt: “Ugyan! Mitől kéne félni? Játszani kell, és kész! Lehet, hogy azért van nagy szám, mert csodálatos, szeretetteli társulatokban játszhattam, akár Szolnokon, akár Kaposváron, akár az Átriumban vagy a Belvárosi Színházban. Játszani csak boldogan lehet, a magam boldogságát tudom csak megosztani másokkal. Ha nem vagyok boldog, ha szorongok, akkor bárki megalázhat. (…) Igyekszem minden szerepben a feladatot megtalálni. Akár főszerepben, akár egymondatosban… Addig nem nyugszom, amíg rá nem jövök, hogy azt miért nekem kell eljátszanom, hogy annak mi a lényege, mit akarok csinálni vele. Amíg ez nincs meg, addig egy elviselhetetlen boszorka vagyok, mindenbe, mindenkibe belekötök, sértek, sértődöm, nem lehet elviselni engem, holott nem a világgal, hanem magammal van bajom. Amikor viszont megtaláltam, legyen az akár egy hangsúly, egy fintor vagy egy mozdulat, attól kezdve aranyalmává válok, kedves vagyok, türelmes, mosolygós, toleráns” – sorolta Lázár Kati.

A teljes interjú itt olvasható.