“Fontosabb volt számomra a történet emberi oldala” – Székely Kriszta az István, a királyról

2018 augusztus 28. kedd, 8:00

Idén Székely Krisztát kérték fel a 35 éves István, a király megrendezésére, melynek bemutatóját augusztus 24-én tartották Baján, szeptember 20-tól pedig az Operettszínházban is látható lesz. A rendezővel a Deszkavízió beszélgetett.

A Deszkavízió blog cikkéből:

Az István, a király májusi olvasópróbáján Rosta Mária producer azt mondta róla, hogy a legtehetségesebb és legizgalmasabb rendezőnek tartja, ezért is kérték fel a produkció színre vitelére. Székely Kriszta a darab kapcsán elmondta: “Az egész egy nagy, édes teher, maga ez a gesztus, hogy Mari ezt gondolja, és az is, hogy egy ilyen múlttal rendelkező darab a kezembe kerül. Nagy felelősség olyasmihez nyúlni, amihez ilyen tradíció és ennyi érzelem kapcsolódik, főleg azok részéről, akik ismerik a kezdeteket, akár jelen voltak 83’-ban a Királydombon. Az ott egy nagy hatású, performansz szerű színházi előadás volt, ami rengeteg embernek okozott intenzív élményt. Szinte egyedülálló a magyar színháztörténetben. Tehát nagyon sok olyan rétege van ennek a munkának, amit tehernek lehetne venni, de nekem arra kell koncentrálnom, hogy ez pont ugyanolyan munka, mint az összes többi, amit igyekszem bátran, legjobb tudásom szerint elvégezni” – szögezte le a rendező.

Székely Kriszta

Székely Kriszta hangsúlyozta, hogy rendezésében nem szeretne az aktuálpolitikával párhuzamokat vonni: “Fontosabb volt számomra az emberi oldala a történetnek, hogy egy fiatalember, ha ilyen helyzetbe kerül, mint István, milyen döntéseket kell, meghozzon, hogy a hatalom milyen hatással van a személyiségére… Ezek időn átívelő dolgok, tehát inkább azokat a témákat szerettem volna ebből a történetből kiemelni, amik univerzálisabbak, mint akár az európai, akár a magyar aktuálpolitika (…) Azt gondolom, hogy bátran nyúltunk a darabhoz, de közben mégis tiszteletben tartottuk a történet nemességét (…) Sikerült  annak a generációnak is létrehozni ezt az előadást, amelyik már nem az “István, a király” legendájában nőtt fel, amelyik csak a szüleitől, nagyszüleitől hallott róla, vagy fotókon látta. Arra törekedtünk, hogy átemeljük ezt a művet a királydombi élmény után egy ma érvényes másikba, de úgy, hogy azok se csalódjanak, akik tele vannak emlékekkel az eredeti előadás kapcsán” – nyilatkozta.

Székely Kriszta, Bródy János, Szörényi Levente, Rosta Mária, Lőrinczy György / István, a király – olvasópróba / Fotó: Gordon Eszter

A művészeti tanács tagjaként dolgozik az Operettszínházban, miközben a Katona társulatának kiemelt rendezője. Arra a kérdésre, hogyan fér meg egymás mellett ez a két irány, Székely Kriszta így felelt: “Jól! Nagyon kötődöm a zenés színházhoz, eddigi pályám során is már több ilyen előadást készítettem. Táncos voltam, és tulajdonképpen 8 éves koromtól kezdve hasonló nagyméretű produkciókban bárányként és egyéb szerepekben vettem részt (nevet). Szóval ez a világ, a zene, ha nem is genetikailag, de a gyerekkorból hozottan nagyon közel áll hozzám. Már ezelőtt, hogy a művészeti tanács tagja lettem, elkezdtem a zenés műfajokban működni, legyen az akár opera, akár operett. Nekem ez legalább annyira fontos és már otthonos is, mint az, amit a Katona képvisel. Az a gondolkodás és vizualitás, ami egy művészszínházra jellemző, egészen más szeletét mozgatja az agyamnak” – mesélte.

A teljes interjú itt olvasható.