“Élvezem minden pillanatát” – Kocsis Dénes az István, a királyról

2018 augusztus 29. szerda, 8:10

A Székely Kriszta rendezésében látható István, a királyban Kocsis Dénes alakítja a címszerepet. A színészt a Deszkavízió kérdezte.

 

A Deszkavízió cikkéből:

“Az előadás alatt végig egy feszült, ideges lelkiállapotban vagyok, amit nem kívánok senki másnak. Három óra alatt gyakorlatilag végig kell élnem István nehéz útját. Az jár a fejemben, hogy mi legyen, hogy oldjam meg az ország gondjait, merjek-e nyugat felé lépni… ha megteszem, akkor Koppány, a nagybátyám, a rokonaim, a saját vérem is áldozata lesz a döntésemnek. Elképesztően nehéz lelkiállapot, amiben az előadás alatt vagyok. Óriási kihívás ez színészileg, mert az a feladatunk, hogy folyamatosan fenntartsuk a nézők érdeklődését, és nekem gyötrődni kell egyfolytában… ezt is lehet különbözőképpen, de azért színpadon színeket mutatni és közben erőt is, elég nehéz. Azt gondolom, hogy Székely Kriszta nagyon jó partner ebben, maximálisan megbízom benne, amit ő mond, az tudom, hogy nekem jó lesz és abban is biztos vagyok, hogy jól is fog állni, működni fog a színpadon” – mondta Kocsis Dénes.

Kocsis Dénes az István, a királyban / Fotó: Gordon Eszter

Kocsis Dénes az István, a királyban / Fotó: Gordon Eszter

Arról is beszélt, hogy egyik próbafolyamat sem könnyű, mert minden szerepben van nehézség, feladat, amit meg kell oldani. “Ez a karakter – az elmúlt 10 évemre visszatekintve – a top 3-ban benne van. Éneklés szempontjából sem könnyű, a daloknak rendesen be kell ülni a torkunkba ahhoz, hogy bármikor el tudjuk énekelni őket. A színjátszás tekintetében az a nehézség, hogy három órán keresztül egy olyan lelkiállapotot kell fenntartani, amiben, azért valljuk be, magánemberként nem szívesen létezünk, úgyhogy eléggé megterhelő, de hát ez a feladat, élvezem minden pillanatát. Ma odajött hozzám egy hölgy, aki mélyen vallásos. Elmondta, hogy mekkora dolognak tartja, hogy én vagyok Szent István a darabban, és hogy szeretne adni egy keresztet, amit felszenteltet a plébánián, hogy legyen velem és vigyázzon rám az előadásokon. Meg kell, hogy mondjam, eléggé elérzékenyültem ettől…” – mesélte Kocsis Dénes.

A színész hangsúlyozta, az István, a király a mi történelmünkről szól, egy olyan emberről, akit államalapító királyunknak tekintünk. “Mindenki döntse el maga, hogy ez jó választás volt-e vagy sem, én nem akarom megítélni. Az emberek ismerik ezt az előadást, a dalokat, történelmileg kötődnek Szent Istvánhoz, a kereszténységhez, és van ezekről a dolgokról véleményük. Nekem nagyon fontos, hogy legyen véleményünk, saját gondolataink valamiről. Akik eljönnek megnézni az előadást, azok kapni fognak egy olyan komplex színházi élményt, amiben azokat a dalokat fogják hallani, amiket kívülről tudnak, mégis kapnak hozzá egy olyan gondolatot, mellyel ha hazamennek talán elgondolkodnak még a produkciónkról. Előkerül a történelem újra, át lehet beszélni, hogy mik történtek akkor, főleg ha esetleg gyerekekkel jönnek” – mondta a Szent Istvánt alakító színész.

A teljes interjú itt olvasható.