Orlai Tibor: “Meghatározó évad elé nézünk”

2018 szeptember 01. szombat, 8:00

Minőségi szórakoztatás, gondolkodásra ösztönzés, a közgondolkodás formálása – ezek az Orlai Produkciós Iroda alappillérei. Orlai Tibor producerrel az új irányokról és a 2018/2019-es évad bemutatóiról beszélgett a Pesti Műsor.

A Pesti Műsor cikkéből:

Egy éve működik a produkciós iroda égisze alatt az Együtt, szabadon! mottójú alkotó-közösség. Arra a kérdésre, hogy mi alapján kerülhettek be a színészek ebbe a körbe, Orlai Tibor így felelt: “Volt olyan időszak, amikor projekt alapon gondolkoztunk, ekkoriban optimális szereposztást próbáltunk kialakítani azon előadásokra, amelyekről úgy gondoltuk, hogy érdekelnek bennünket, és beleillenek a repertoárunkba. Aztán szükségessé vált, hogy kialakítsunk egyfajta modernkori magánszínházi “társulati” létformát, alkotóközösséget, viszonyrendszert, melyben nincs röghöz kötöttség, csak szabadság. Hogy ebbe a körbe kik kerültek be, az nagyban függött attól, hogy kikkel dolgozunk szívesen együtt, s hogy kikben látunk hosszú távú perspektívát. Nem gondolom, hogy alternatíva lehet ma Magyarországon állami finanszírozású, kőszínházakéhoz hasonló létben gondolkodni egy magánszínháznak. Mi ennél egy rugalmasabb, effektívebb formát képzelünk el” – mondta.

Orlai Tibor / Forrás: Facebook

A producer szerint a hazai, színházba járó közönség ízlésében a szórakozni vágyás és az elgondolkodtató darabok iránti igény egyaránt jelen van: “…nekünk meg kell találnunk azt a mezsgyét, amelyen biztonsággal mozoghatunk. Ha elmegyünk az elgondolkodtatóbb, fajsúlyos témákat körbejáró irányba, akkor fel kell vállalnunk, hogy lesz egy olyan közönségréteg, amely nem minden előadásunkra jön velünk. Ezt tapasztaltuk a Kétely és a Dühöngő ifjúság esetében. Az biztos, hogy nem jó irány, ha önmagunkat ismételjük. A közönséget gondolkodásra kell sarkallni, és hát ne felejtsük el, hogy a színház egyik fő feladata mégiscsak az, hogy tükröt mutasson a világnak. Amiből nem szabad engedni, az a minőség, a gondolatiság és az általunk képviselt értékrend” – hangsúlyozta.

Orlai Tibor kiemelte: “A bejárt utam során sokféle emberrel találkoztam már. Mindig voltak és lesznek gáncsoskodások, és az irigység sem tűnik el. Hogy mit lehet tenni? Emelt fővel, a negatív megjegyzésekre való reagálás nélkül kell továbbmenni. Én nem hiszek a sárdobálásban, az árokásásban és az erőfitogtatásban, abban viszont igen, hogy embernek kell maradni, törekedni kell mások problémáinak megértésére, tudni kell empatikusán viszonyulni az embertársainkhoz. Az effajta hozzáállás, na meg az alázat segíthet az irigység és a gáncsoskodás legyőzésében (…) Meghatározó évad elé nézünk. Alkotóközösségünk tovább bővül és alakul, ezzel párhuzamosan több olyan bemutatónk is lesz, amely némileg eltér az Orlai Produkciós Irodától megszokott irányvonaltól, a szórakoztató színháztól” – nyilatkozta.

A teljes interjú a Pesti Műsorban olvasható.