“Ötévente bakizok, de akkor nagyot” – Vida Péter válaszolt

2018 szeptember 01. szombat, 8:45

A Thália Színház társulati tagja, hosszú évek óta a Rádiókabaré munkatársa, idén pedig a Kultkikötőben egy komoly hangvételű monodrámában is bemutatkozott, majd nem sokkal azután ő kapta meg a Karinthy-gyűrűt. Vida Péterrel a Beol.hu beszélgetett.

Vida Péter / Anyám, a nyolcadik kerület! / Fotó: Bánkövi Dorottya

A Beol.hu cikkéből:

A Balatonföldváron található Kultkikötőt az Anyám, a nyolcadik kerület! című monodrámájával nyitotta meg, melynek kapcsán Vida Péter elmondta: “…évek óta ki akartam magamat próbálni egy másik műfajban. Rengeteg kabarét játszottam már a nagy elődöktől, nagyon szeretem ezt a világot, de ezúttal ki akartam tágítani a határaimat. Ez a monodráma pedig abszolút kortárs és komoly témákat feszeget egy furcsán mániákus ember szemszögéből. Olyan dolgokról mesél, ami mindenkit érint: a születésről, a halálról és a szerelemről (…) Naponta többször próbáltunk keveset: elemeztünk, olvastunk, beszélgettünk a rendezővel, Znamenák Istvánnal. Fárasztó volt – az örömön túl -, hogy a színpadon csak magamra számíthatok” – mesélte.

A monodráma bemutatója után pár nappal átvehette a Karinthy-gyűrűt, amelyet Karinthy Frigyes születésének évfordulója alkalmából adnak át a közmédia szórakoztató műsoraiban nyújtott kiemelkedő teljesítményért. Az elismerésről Vida Péter így nyilatkozott: “Színésznek ritkán ítélik oda ezt a díjat. Nagy megtiszteltetést és boldogságot jelent, hiszen humorista ennél magasabb rangú elismerést nem kaphat. Különösen nagy megtiszteltetésként éltem meg úgy, hogy végigolvastam a névsort, és olyan nagy neveket találtam magam előtt, mint Hofi Géza, Fábry Sándor, Litkai Gergely vagy Kern András. Ez az elismerés komoly visszaigazolása mindannak, amit az elmúlt évtizedekben csináltam” – hangsúlyozta.

Vida Péter átveszi a Karinthy-gyűrűt / Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Arra a kérdésre, hogy előfordult-e vele valaha, hogy tévesztett a színpadon, Vida Péter így felelt: “Ötévente bakizok, de akkor nagyot. A Ködfátyolkép című Benedek Micu rendezte kabaréban – amellyel az Orfeum világát próbáltuk a közönség elé varázsolni – egyszerűen elfelejtettem a szöveget. Szacsvay László, Murányi Tünde és Nagy Cili ültek a színpadon, én belekezdtem és egyszerűen lefagytam. Hirtelen felindulásból kimentem, súgónk közben kellékezett, persze sehol sem találtam. Fellapoztam a szövegkönyvet, kikerestem, hogy mi jön, és visszamentem. Majd megint megbicsaklottam. Mondtam: elnézést! Rohadt dühösen önmagamra, kifutottam. Ezt az egészet még egyszer eljátszottam. És bent, totál szégyenben, végre elmondtam helyesen – aznap nézte a kolléganőm, aki súgó: ő sem vette észre. Sőt, gratulált! Őrjítő volt…” – árulta el a színész.

A teljes interjú itt található.