Szinkronikum – Szersén Gyula kapta az idei életműdíjat

2018 szeptember 02. vasárnap, 14:21

Idén is megrendezték a Szinkronikum gálát, amelyen a magyar szinkronszakma legjobbjait díjazták. Az ünnepségen Szersén Gyula színművész vehette át a szakma életműdíját – hangzott el az M5 kulturális csatorna Hétvégi Belépő című műsorában vasárnap délelőtt.

Szersén Gyula

Szersén Gyula

A második alkalommal megrendezett díjátadó ünnepségen, szeptember elsején, a magyar szinkronszakma legjobbjait nyolc kategóriában díjazták. Szersén Gyula, aki 54 éve dolgozik a szinkronszakmában, a műsorban elmondta: megható volt számára az életműdíj, amelynek jelentőségét számára az emeli, hogy azt a szakma képviselői ítélték oda.

Az egyebek mellett Charles Bronson, Terence Hill magyar hangját kölcsönző színművész beszélt arról is, hogy van amikor elégedett a munkájával, mert százszázalékosan bele tud bújni egy színész bőrébe, de van, amikor nem érzi ezt az elégedettséget. Sajnos nagyon sok a kommersz film, amit a televíziós csatornák sugároznak – tette hozzá. A számos szinkronszerep között Poirot felügyelő vagy Dr. Watson magyar hangjaként is megszólaló színész arról is beszélt, hogy kedvenc szinkronmunkái közé tartoztak David Attenborough természetfilmjei.

Konrád Antal több mint ötvenéves színpadi munkásságáért, számtalan játék- és tévéfilmben nyújtott alakításáért, valamint a magyar szinkronizálás terén nyújtott munkásságért kapta az elismerést. A 74 éves színművész 15 évig volt a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke is. Dolmány Attila neve hallatán talán a Family Guy-ból Stewie, a South Parkból Kyle, a Jóbarátokból Mike, a Hawaii five O-ból Steve neve ugorhat be elsőnek.

A Színes RTV támogatásával a közönség által megszavazott Legjobb színésznő, illetve Legjobb színész díját Zsigmond Tamara és László Zsolt vehette át. A Legjobb dramaturg díját Liszkay Szilvia, a Legjobb gyártásvezetőét Újréti Zsuzsa, a Legjobb hangmérnökét Bederna László, a Legjobb szinkronrendezőét Orosz Ildikó kapta. A Selmeczi Roland Tálentum-díj győztese Mozi kategóriában Balsai Móni lett a Tulipánláz című filmért, Televízió kategóriában pedig Varga Gábor.

Rajkai Zoltán, a SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete elnöke elmondta, hogy az idei Szinkronikum díjátadó gálán a tavalyinál több elismerést adhatták át, így a szinkronszakma minden területének legjobbjait díjazták. Elismerésben részesült a legjobb dramaturg, rendező, hangmérnök, színész, átadták a közönség díját és a Selmeczi Roland Talentum-díjat is. Rajkai Zoltán a szakma előtt álló legfőbb kihívásként említette: mivel nincsenek a szakmának minőségbiztosítási feltételei, képzése, ezeket ki kellene alakítani.

Elsőként tavaly ismerték el a magyar szinkronszakmában dolgozó előadóművészek munkáját. Az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI) anyagi és szakmai támogatásával létrehozott díjat 2017-ben Bács Ferencnek, Bókai Máriának és Perlaki Istvánnak ítélték oda.

Forrás: MTI, Színház.org