László Zsolt: “Kikopott már belőlem a szándék, hogy mindig én álljak középen”

2018 szeptember 06. csütörtök, 7:36

László Zsolt a legjobb férfi mellékszereplő díjának esélyeseként készül a színikritikusok szeptember 20-i gálaestjére, a Radnóti Színház III. Richárd-előadásában nyújtott (több) alakítása jóvoltából. A színészt a Revizor Online kérdezte.

 

A Revizor Online cikkéből:

“Az biztos, hogy nagyon szeretem a Shakespeare-darabok gazdagságát. Meg a szerző feltűnő színházi szakértelmét. Ott van például a Lear király. (…) Általában úgy gondolunk Learre, hogy hatalmas, megterhelő színészi feladat. A címszereplő egész este színen van, viszi a vállán a tragédia roppant súlyát. Valójában azonban nincs olyan sokat színen, csak folyton róla beszélnek. Shakespeare nyilván idős színészre írta a szerepet, és pontosan tisztában lehetett avval, hogy pihenést is kell biztosítani. Lear jelenetei között épp annyi idő van, hogy a színész átveheti magában a következőt. Kifújhatja és felszívhatja magát. Ilyen értelemben tehát emberségesen könnyebb feladat, mint, mondjuk, egy Platonov vagy egy Oidipusz, ami olyan hosszú és sűrű, hogy szinte lehetetlen egészében átfogni, egyben tartani fejben és állapotban. Ha volt szerep, amire már fiatal koromtól vágytam kicsit, az a Lear” – árulta el László Zsolt.

László Zsolt / Fotó: Kallos Bea, MTI

László Zsolt / Fotó: Kallos Bea, MTI

Arra a kérdésre, hogy nem bánta-e, hogy amikor Andrei Şerban a Radnóti Színházba érkezett, a III. Richárd címszerepét Alföldi Róbertnek hozta, László Zsolt elmondta: “De mennyire hogy nem. Amikor én kapok nagy főszerepet, akkor is az szokott lenni az első gondolatom, hogy kinek kellene eljátszania helyettem. Kikopott már belőlem az a szándék, hogy mindig én álljak középen. Andrei megnézte a társulatot, beszélgettünk, olvasni kellett az általa kijelölt jeleneteket. Mondta, hogy olvasgassam Margit királynét is. Tetszett nekem a gondolat: akár nemtelennek is tekinthetjük ezt az asszonyt, akiben a gőg és a sértettség munkál. Úgy éreztem, van hozzá anyagom.”

László Zsolt az interjúban arról is beszámolt, mi várja a következő évadban. “Zsótér Sándor rendez a Radnótiban, akivel legutóbb 14 éve, a Nemzeti Színház nem túl szép emlékezetű Pentheszileiája kapcsán találkoztunk. Megkérdezte most, hogy akarok-e dolgozni vele. Kicsit zavarba hozott a kérdése. Nem azért firtatja-e, mert voltaképp ő az, aki nem szeretné, hogy újra összekerüljünk… Úgyhogy mondtam rögtön, naná, hogy akarok! A másik munkám egy Székely Csaba-darab lesz Sebestyén Aba rendezésében, akit a nemzeti színházi Bányavirágnál ismertem és szerettem meg. Tiszta, egyenes, velejéig jó ember. Nem vagyok benne a Radnótiban az évad első bemutatójában, úgyhogy végre valahára lesz egy kis szünetem, és boldogan, éhesen fogom várni novemberben az olvasópróbát Sebestyén Abával” – fogalmazott az idei kritikusdíj jelöltje.

A teljes interjú itt olvasható.