“A cél az, hogy színházi nagyhatalommá váljunk” – Herczeg Tamás a Szegedi Szabadtériről

2018 szeptember 07. péntek, 7:20

70 ezren látták idén nyáron a szabadtéri játékok Dóm téri produkcióit. A szervezők már a jövő nyárra készülnek: 2019-ben az újszegedi szabadtéri színpadot is életre kell kelteniük. Herczeg Tamás igazgatóval a Szeged Tv beszélgetett.

 A Szeged Tv interjújából:

Herczeg Tamás kiemelte, a Szabadtéri Játékok idei évadának legsikeresebb produkciója egyértelműen az Apáca Show volt: “Ezt a produkciót hirdettük meg a legnagyobb előadásszámban, eredetileg öt estére, de végül hét teltházat tudtunk elkönyvelni. A musical iránt az elmúlt években igazi keresleti piac alakult ki, most is sokan voltak, akik az utolsó pillanatban szerettek volna jegyet váltani, de akkora volt az érdeklődés, hogy már nem jutottak be egyik előadásra sem. Az ilyen sikeres produkcióknak mindig nagy felhajtóereje van a következő szezonra, ezért is hirdettük meg már az idei évaddal párhuzamosan a jövő évi műsort (…)  Jövőre két olyan produkciót, a We Will Rock You című Queen musicalt, és a Madách Színházból érkező Szerelmes Shakespeare című komédiát, is elhozunk a Dóm térre, ami máshol már összeállt, nálunk viszont újdonságot jelent. Ennek a két előadásnak viszont nem kell hosszú próbaidőszak, ez az oka annak, hogy jövőre nem kell az idei produkciókból egyet sem visszahoznunk. Úgy gondoltuk, hogy aki az idén egyszer már megnézte az Apáca Show valamelyik Dóm téri előadását, az nagy valószínűséggel jövőre még egyszer már nem fogja” – nyilatkozta az igazgató.

Herczeg Tamás a szegedi Dóm téren

Az évad közepére kerül 2019-ben az operabemutató: július 26-án és 27-én láthatja majd a közönség az Aidát, melynek kapcsán Herczeg Tamás elmondta: “Valójában a saját becsvágyunk tartja életben ezt a műfajt a Dóm téren, de a korábbi évtizedekhez képest két jelentős változás mégis történt. Az egyik az, hogy az operát nem két éven keresztül játsszuk. Korábban fiskális okokból az volt a megoldás, hogy az adott operát bemutattuk, majd a következő nyáron is játszottuk. Ezzel a gyakorlattal szakítottuk, és azt mondtuk, a népszerű műfajoknál, például a musicaleknél megtermelt bevételeinket ide fektetjük be, így minden évben új operát tudunk bemutatni és ezzel kínálati piacot létrehozni. Sikerült is valamelyest növelnünk az operaelőadások nézőszámát (…) Az opera népszerűsítése érdekében egy komoly konfliktust is vállaltunk az elit operakritikusokkal. Úgy döntöttünk, hogy szakítunk azzal a felfogással, hogy eredeti nyelven kell játszani az operákat. A Dóm téren az operának a zenés műfajok között a musical a versenytársa. De senki sem gondolhatja azt, hogy Magyarországon a musicalekre eredeti nyelven lenne kíváncsi a közönség. Ezeket nemzeti nyelven szokás játszani, mert ezt fogadta el, ezt szereti a közönség. Álságos megközelítés ez az opera esetében is, a magyar nyelvű előadásunkat nagyon is jól fogadta a közönség. Ez a konfliktusvállalás is az operaműfaj megmentéséről és újra népszerűsítéséről szólt” – szögezte le.

Peller Anna, Molnár Piroska, Csonka András / Szegedi Sazabadtéri Játékok: Apáca Show

Herczeg Tamás hangsúlyozta: “A jövő évnek van egy különleges kihívása és lehetősége: az újszegedi szabadtéri színpad ismét megnyílik majd. Ez ezerkétszáz nézőhelyével durván kétszer akkora, mint a Nagyszínház befogadóképessége. A mi kisszínházunk így egy nagyszínházi lehetőség, és fontos pontjává válhat a szabadtéri játékoknak. Az a törekvésünk, hogy a szegedi nyári játékoknak ne csak egy helyszíne legyen, hanem méltó társa legyen a különleges természeti környezetben lévő újszegedi színpad is a Dóm térnek. A kísérlet most arról szól, hogy az új évadunkat három olyan minőségi darabbal egészítjük ki, amely sok nézőt vonzhat a ligetbe. Ha ez a kísérlet jól sikerül, akkor egyfelől anyagilag jelentős terhet ró majd a Dóm téri produkciókra, hiszen a jövőben már nemcsak a leszakadó műfajokat kell eltartaniuk, hanem az újszegedi színpad művészi kihívásait is. Bármennyire is nagy ez az új játszótér, ahhoz azért kevés, hogy önfenntartók legyenek az újszegedi produkciók. Nagy, de nemes terhet ez. A végső cél az, hogy az újszegedi színpad kínálatát a Dóm téri bemutatók méltó párjává tegyük, hogy igazi színházi nagyhatalommá váljon a szabadtéri játékok (…) Az ideinél 10 ezerrel többen láthatják majd 2019-ben az előadásainkat. Mi úgy számolunk, hogy elérhetjük a nyolcvanezres nézőszámot” – nyilatkozta.

A teljes cikk itt olvasható.