Nagy Csongor Zsolt nyerte az idei Kaszás Attila-díjat

2018 szeptember 07. péntek, 20:23

Varga Klári, Farkas Ignác és Nagy Csongor Zsolt voltak a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei. Az elismerést tizenegyedik alkalommal adták át.

Egy színész színpadi létezése nem kimondottan egyéni dolog. Nem lehetek egyedül olyan jó és profi, hogy mellettem ne férjen meg más is a színpadon (Nagy Csongor Zsolt).

Nagy Csongor Zsolt színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja kapta a Kaszás Attila-díjat, amelyet az országos színházi évadnyitó gála keretében adtak át szeptember 7-én, pénteken a tatabányai Jászai Mari Színházban.

Nagy Csongor Zsolt

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerése, valamint Kaszás Attila színész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. Odaítélésekor a jelölt művészeti teljesítményén túl a társulatban vállalt közösségépítő szerepét is értékelik.

A díjat tizenegyedik alkalommal adták át. Harminckilenc társulat tagjai közül a színészek szavazással választották ki a három jelöltet, akik közül a legtöbb közönségszavazatot kapott művész vehette át a díjat az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkárától.

A legnagyobb félelmem, hogy ne ismétlődjek! Kell a frissesség, a tiszta lap, hogy amikor új szerepet kapok, teljesen lenullázzam magam. Ha nem ezt tenném, idővel csak rutinos „orgánumszínész” lennék (Nagy Csongor Zsolt).

Fekete Péter a színházi évadot megnyitó köszöntőjében kiemelte: a legnagyobb érték, hogy “harmónia és béke van köztünk”. A “kultúrkampfos” sajtópolémiák ellenére hiszem, hogy együtt szolgáljuk a magyar kultúrát, új célokat találunk, melyeket közösen fogunk megvalósítani – fogalmazott. Az államtitkár úgy vélte, lehet arról vitatkozni, hogyan adjanak teret azoknak, akik úgy érzik, hogy az elmúlt időszakban nem jutottak elég lehetőséghez, azonban vigyázni kell, hogy “sem esztétikai, sem ideológiai érvekre, sem a korábbi szakmai tapasztalatokra hivatkozva senki se sajátíthassa ki a mások feletti ítélkezés, a megfellebbezhetetlen igazság birtoklásának jogát”.

Fekete Péter kijelentette: “nagy a felelősségünk abban, hogyan alakul a szakma jövője. Kezdjük talán azzal, hogy megkeressük a metszéspontokat, ahol közös értékeket találunk”. Az államtitkár szólt arról is, hogy komolyan veszik a színházi és előadóművészeti háttérszakmák képviselőinek kérését és keresik bérük rendezésének megoldását.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj társalapítója felidézte, hogy 2008-ban, Kaszás Attila halála után hozta létre az elismerést az önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület, amely a mai napig felügyeli a jelölés folyamatát. Kiemelte, hogy a díj jelöltjeit a színészek választják ki maguk közül, ezért már a három jelölt között lenni is azt jelenti, hogy “lehet valaki próféta a saját hazájában”.

A Kaszás Attila-díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával. A Raiffeisen Bank által biztosított nettó 500 ezer forint mellett a kulturális kormányzat először 2018-ban bruttó 400 ezer forinttal járult hozzá a díj finanszírozásához.

Az elismerést korábban Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor, Schneider Zoltán és Krisztik Csaba vehette át.

Új utat kellett keresnem a színházhoz. Nem egy bizonyos társulathoz, hanem magához a színházhoz. Kellett ez a belső lelki csend, a magammal szembeni őszinteség, hogy újra megtalálhassam az egyensúlyomat (Nagy Csongor Zsolt).

Nagy Csongor Zsolt 1975-ben született Sepsiszentgyörgyön. Elemi és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. Szakmai tanulmányait 1994-től a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemenvégezte, színész szakon. 1998-ban diplomázott és egy évadra a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházhoz szerződött. 1999 és 2002 között, Parászka Miklós kettős igazgatása idején tagja Csíki Játékszín társulatának és a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának is.

2002-ben, amikor a két társulat útjai elváltak, Nagy Csongor Zsolt a Harag György Társulat mellett döntött, amelynek 2011-ig volt egyik vezető színésze. Szakmai munkáját Harag György Emlékplakettel és Harag György-díjjal jutalmazta a társulat művészeti vezetése. Színészi tevékenysége mellett rádiósként is dolgozott, Rappert–Vencz Gáborral közösen vezette a szatmárnémeti City Rádió reggeli műsorát. Több erdélyi rádió számára készített reklámokat is.

Nagy Csongor Zsolt 2011. októberében Keresztes Attila akkori művészeti igazgató vezetési stílusa miatt több színésszel együtt elhagyta a Harag György Társulatot.

2012 óta szabadúszó előadóművészként, zenészként, szinkron- és reklámszínészként dolgozik, különböző kulturális szervezetekkel és sajtóorgánumokkal partnerségben, illetve a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium színjátszókörét vezeti.

Nagy Csongor Zsolt egy interjúban elmondta, sosem találkozott Kaszás Attilával személyesen:

…az a szerencse sem adatott meg, hogy színpadon láthattam volna, csupán felvételekről ismerem a munkásságát. Tehetségében, hozzáállásában és alázatában egyaránt szimpatikus volt, ez még a tévé képernyőjén is átjött. A díjnak van egy mottója: Embernek lenni nem szerep! Egy közösség, egy társulat életében ő olyan szinten tudott szerepet vállalni, amit csak csodálni lehet, legfőképpen azért, mert ezt nem öncélúan tette. Emlékszem a kisugárzására: látni lehetett rajta, hogy mennyire odaadó és képes a feltétel nélküli, alázatos munkára” – nyilatkozta a színész.