Thuróczy Szabolcs: “A művészet arra jó, hogy megmutassa a hazugságot”

2018 szeptember 07. péntek, 7:30

Októberben érkezik az Aranyélet harmadik évada, melynek kapcsán a Miklósi családfőt játszó Thuróczy Szabolcsot a forgatásról, a sorozat üzenetéről és új bemutatóiról kérdezte a 24. hu.

A 24.hu interjújából:

Az általa játszott Miklósi Attila karaktere gyakorlatilag egy példabeszéd arról, hogy a meggazdagodáshoz nem feltétlenül kell semmi, csak a tisztességtelenségre való hajlandóság. Az Aranyélet befejező évadáról Thuróczy Szabolcs elárulta: “Ahogy megírták, az egy nagyon bátor döntés volt, minden a helyére kerül, és mindenki azt kapja, amit megérdemelt, de valahogy mégis van benne valami felemelő, ami úgy helyreteszi az elcsúszott arányokat, és összeér ennek a családnak a tragédiája (…) az pedig, hogy ki hogyan vezekel, az mindenkinek a saját személyes erejét vagy gyengeségét mutatja. A bűn egy idő után úgyis torkon ragad, és nem fogsz tudni szabadulni tőle, elő-előjön, ha máshol nem, a rémálmaidban – reméljük, így éreznek azok, akik rengeteg bűnt vagy aljasságot követnek el ma” – nyilatkozta.

Thuróczy Szabolcs / Fotó: VIASAT3-Birtalan Zsolt

Thuróczy Szabolcs kiemelte: “…az egyszerűbb embert könnyebb berántani egy ilyen dologba, mert nem érzi a veszélyt, vagy fel sem fogja, hogy mi mivel járhat. De itt filmről, fikcióról beszélünk, sok minden belefér. Meg én inkább próbálok csak azzal politizálni, amit csinálok a filmben, az úgyis többet mond el, mint bármilyen okoskodó mondat (…) a művészet arra jó, hogy a hazugságot vagy álságosságot megmutassa. A közélet mindig is ilyen volt, én pedig nagyon nehezen viselem, amikor az ostobaságot bölcsességnek akarják eladni” – nyilatkozta.

A sorozat 2. évadában akcióközpontú lett a történet, ennek kapcsán a színész megjegyezte: “Volt egy beszélgetés a forgatókönyvírókkal, hogy most egyetlenegy pisztoly se dördüljön el, csak a könnycsatornák. És tudták is tartani. Van egy kedvenc filmem, Cassavetestől az Arcok, amiben három-négy színészt mutatnak szinte végig, és bár soha nem hasonlítanám ahhoz, mert Cassavetes egy elképesztő érzékeny művész volt, de az lehetett hasonló élmény, amikor az ember a színészi képességeinek a teljes eszköztárát, az összes faktorát, amit valaha az életben használt, egy ilyen jelenetben megmutatni” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy az idei évadban milyen munkái lesznek, Thuróczy Szabolcs így felelt:Pintér Bélának lesz egy új bemutatója a társulattal, ami egy jubileumi előadásnak számít, mert ez a huszadik évadja a társulatnak, és azt nagyon nagy izgalommal várom. Majd két teljesen más karakterű szerepet játszom két különböző filmben, az egyik Bodzsár Márk Drakulics elvtársa, a másik meg, amit most fejeztem be, de úgy néz ki, hogy az is már januárban kijön, az a Game Over Club, amit Géczy Dávid rendezett, és olyan színészekkel játszottam benne, akikkel korábban filmekben még soha” – mesélte.

A teljes cikk itt olvasható.