“Küzdünk a létünkért, mintegy 25 éve” – Vajdai Vilmos a TÁP Színházról

2018 szeptember 17. hétfő, 8:14

1986 óta a Katona József Színház társulatának tagja, ám 25 évvel ezelőtt úgy érezte, hogy marad annyi kreatív energiája, hogy független, alternatív előadásokat csináljon. Így született a TÁP Színház. A társulat alapítójával, Vajdai Vilmossal beszélgetett a Deszkavízió.

A teljes interjú itt olvasható.

Annak kapcsán, hogy 25 éve indult a TÁP, Vajdai Vilmos elmondta: “Egy kocsmában… most számoltam ki, 31 éves voltam, eddig azt hittem, hogy már huszonévesen elkezdtem. A Katonában játszottam, jól is éreztem magam, de azért fiatalon nem halmozzák el az embert szerepekkel, legalábbis engem, vagy nem olyannal, ami az energiáimat kielégítette volna, így volt időm. Elkezdtem dj-zni a Tilos az Á-ban, ahol egyszer csak körülnéztem, és azt gondoltam, hogy ide kellene egy olyan színházat csinálni, ami minden szabálytól független, ahol nem köt semmi abban, hogy milyen előadást csináljak. (…) A korszakok azon is múltak, hogy kikkel találkoztam. Schönberger Ádámmal és Máté Zsolttal éltük meg az aranykort, velük találtuk ki, hogy csináljunk rosszat, ez lett a Minden Rossz Varieté, amire hihetetlen módon elkezdett áradni a közönség. Nem lehetett nem csinálni, ezért minden hónapban játszottunk egyet, amire egyre többen jöttek… hívták fesztiválokra, díjakat nyert” – mesélte a színész-rendező.

Vajdai Vilmos / Fotó: Gulyás Dóra

Vajdai Vilmos / Fotó: Gulyás Dóra

“Aki akar, az jön, nagyon nyitott volt mindig is a TÁP Színház, soha embert el nem küldtem. Ha nagyobb darabot csináltam, akkor abban persze főleg profi színészek voltak, de mindig hívtam 2-3 civilt is, akiket nagyon szeretek színpadon látni, és akikkel lehet dolgozni. Azt tapasztaltam, hogy ez a kettő egymásnak nagyon jót tett. A profiknak a civil hang egy természetes megszólalás, létezés, az amatőröknek pedig jót tesz, hogy látják a hivatásos etikát, azt hogy hogyan kell megszólalni a színpadon. Mindenki tanul mindenkitől, és ettől az előadásoknak is van egy egészen erős profilja. Ezt nagyon megtanultam az évek alatt, jól tudok profikat és civileket együtt működtetni, még akkor is, ha ez időnként 2-3-szor nagyobb harc, mint simán csak színészekkel létrehozni egy előadást. (…) Amikor megalapult a TÁP, akkor először amatőr színház voltunk, majd alternatív színház, aztán független társulat, mindig más… 25 éve még nem sok ilyen volt a placcon, mint mi, most már rengeteg van, igazából erről a területről nőnek ki a progressziók, itt telel a jövő” – tette hozzá Vajdai Vilmos, aki arról is beszélt, hogy 25 év alatt számos tehetség nevelődött ki a TÁP Színházban, akik mára már profi színházi emberek.

A TÁP Színház idén fesztivállal ünnepli negyedszázados fennállását. A Jurányiban játsszák majd a Roló Varietét. A Kamrában lesz a Lö csibészek, amit Mozsik Imre írt Jean Paul Sartre a Szárt tárgyalás című műve alapján, ennek most már Meghaltam, és? a címe. Olyan előadások is lesznek, amik mindig is mentek a 25 év alatt, az Alvószínház és a Virtuális valóság. “Aztán van egy nagyon jó keretünk, az Alatta Felette, itt egy témát kibeszélünk sok ember saját történetein keresztül, ebből lett egyébként később a Korrup-Schőn is, ami folyamatosan fut is a Jurányiban. Fogjuk játszani Znajkai Zsófi Rendezői változat című darabját a MU-ban, és remélhetőleg Fekete Ádám első rendezését is, a Csoportkép oroszlán nélkült a Három Hollóban. Ez nagyon közel áll hozzám, igazi TÁP szellemiségű előadás, benne van Ádám csodálatos hozzáállása a világhoz, nagyon különleges anyag. Lesz a Jeditanács összeül, és Göndör Laci különleges, dadaista darabja, szürreális látványvilággal, a BajuSS, és készülünk két bemutatóval is: a Csatorna cíművel, Egger Géza, Laboda Kornél, Fekete Ádám, Hajmási Péter, stb. részvételével, amit Laboda Kornél és Fekete Ádám rendez, ez a Dumaszínházzal közös produkció. Illetve készül egy Kazimír és Karoline feldolgozás Nagy Lili végzős filmrendező interpretációjában. Tervezek még Színészversenyt, egy Minden Rossz Varietét és lesz nyitó és záró buli is, ahol majd a TÁP DJ-k játszanak, név szerint Fekete Ádám, Ezüst Higany, Olasz Pityu és én, ez a Három Hollóban lesz mindenképp” – árulta el Vajdai Vilmos.

Arról, hogy a fesztivál után hogyan tovább, elmondta: “Folytatjuk, próbálunk túlélni. Most megint úgy néz ki, hogy bajban vagyunk, márciusra el fog fogyni a pénzünk. Küzdünk a létünkért, mintegy 25 éve folyamatosan. (…) Ez alatt a 25 év alatt mindig a meglévő körülményekből csináltam színházat, sosem vártam semmire, a nagy lehetőségre. A színházcsinálás a lényeg!”

A teljes interjú itt olvasható.