“A látható és a láthatatlan a színházi alkotó legfontosabb eszköze” – A 39. Színikritikusdíj-átadó elé

2018 szeptember 18. kedd, 7:25

A 39. Színikritikusdíj-átadó elé – a Színházi Kritikusok Céhe közleménye.

A kritika nem csupán a színház-, de a köztörténet része, írásainkban az adott előadás mellett a kor hangulata is körvonalazódik. A műfajnak és művelőjének célja sosem a provokáció, hanem a rögzítés.

Az elmúlt években sokféle borítóval jelent meg a díjátadót megelőző, az életműdíjas és a várományosok méltatásait tartalmazó kiadvány. Volt kék-arany és magenta-napsárga, utaltunk a gálák csillogására és eleganciájára, szerepelt rajta a díj más-más szögben és megvilágításban, dzsungel és tükrök.

Idén egy test van a képen, amelynek tulajdonosa nem exponáltan, de nő.

Egy még statikus test, a mozdulat előtti pillanatban, készenléti, koncentrált állapotban. A belső figyelem feszült összpontosítását, a pulzáló ereket, a kihegyezett idegvégződéseket külső nyugalom leplezi. Egy test, ami egzakt módon, biológiailag definiálható, miközben szubjektíven is meghatározható. Aminél realistább, sőt naturalistább nincs semmi, ugyanakkor költőibb is kevés akad. Amit ismert evidenciák és ismeretlen mechanizmusok működtetnek. Ami nélkül nem éreznénk és nem értenénk a világot. Ami nem csupán fizikai hatásoknak van kitéve, és ami már önmagában, ruhában is képes zavarba hozni a nézőt színházon kívül és belül.

A testben azonban ott a megfogható szív és zsigerek mellett a megfoghatatlan lélek is. És amikor a test megmozdul, a meglepetés erejére építve a lélek manifesztálódik.

A látható és a láthatatlan a színházi alkotó legfontosabb eszköze, e kettőből egyszerre fogalmaz. Az eredmény pedig a nézőre lélekben és testben hat.

A díjátadót idén Szabó Réka rendezi, aki munkáiban szóra, mozgásra és vizualitásra épülő műfajok határait lépi át, aki emberből és technikából egyaránt dolgozik. Kutat, kísérletezik.

A valódi, szakmai és nem politikai alapon nyugvó kritika is folyamatosan keres. Alkotókat, produkciókat, amikre, amikre érdemes felhívni a figyelmet. Új eszköztárat a műfaji átjárások meghatározására, teret, ahol valós párbeszédet folytathat. Hogy az értéket és a látható mögöttit is dokumentálja, például a 39. alkalommal átadandó Színikritikusok Díjával.

Jegyvásárlás: http://bit.ly/2D09Tuf