Horváth Zoltán 90 – Pályatársak, kollégák, tanítványok köszöntötték a rendezőt

2018 szeptember 21. péntek, 8:00

Pályatársak, kollégák, tanítványok köszöntötték a Budapesti Operettszínházban Horváth Zoltán rendezőt, aki nemrég töltötte be 90. életévét.

Horváth Zoltán 1956-ban végezte el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola operarendezői szakát Nádasdy Kálmán és Oláh Gusztáv tanítványaként. Miskolcon kezdett dolgozni, majd az ottani opera tagozat megszűnése után Debrecenbe, Pécsre, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz került. 1983-tól nyugdíjazásáig az akkori Fővárosi Operettszínház főrendezője lett, és azóta is fáradhatatlanul dolgozik.

Házigazdaként Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója köszöntötte az ünnepeltet, majd a vendégek:

Mohos Nagy Éva operaénekes és Szabó Sipos Barnabás főzeneigazgató, a debreceni Csokonai Színház képviseletében,

Gulyás Dénes operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház operatagozatának vezetője,

Vajda Júlia operaénekes és Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház operatagozatának vezetője, a szegediek nevében, majd Novák János, a Magyar Színházi Társaság elnökségének tagja a Magyar Színházi Társaság és a rendezők nevében méltatta Horváth Zoltánt, és idézett fel kellemes élményeket. Kiemelte, hogy a szakma és a szakmai szervezetek feladata a színházi emlékezet ápolása, a még köztünk élő művészek megbecsülése. Lehetőséget kell teremtenünk arra, hogy átadhassák tudásukat, tapasztalataikat, amit majd mi is tovább adhatunk a fiatalabb generációknak. Így érhetjük el, hogy olyan emberek szellemisége is tovább él, mint például Oláh Gusztávé és Nádasdy Kálmáné. Többen kiemelték pedagógiai munkásságát, s azt a derűt, nyugalmat, ami munkamódszerét jellemzi.

Horváth Zoltán a rá jellemző humorral köszönte meg a megemlékezést, és fogadta a szép számban megjelent neves művész – köztük Kertesi Ingrid, Medgyesi Mária, Molnár András, Benkóczy Zoltán, Kocsár Balázs – köszöntését.

Fotó: Szkárossy Zsuzsa